fashion 2 Svet24.si

Našli smo šest let stare fotografije Dončićeve...

Bangun Dobra karma

Si želite vrniti izgubljeno ljubezen?

denis-avdić-show, lea-sirk Svet24.si

VIDEO: Kako je Lea Sirk imitirala Denisa Avdića

uroš rožič, špela gavez Svet24.si

Med delom se je Urošu nož zapičil v dimlje: z ...

merkur Dobra karma

Horoskop od 18. do 25. 11. 2019 : od Merkurja si ...

denis toplak Njena.si

Nepredstavljivo: Denis Toplak postal žrtev?

_BVP0088 Njena.si

Kamere zamolčale, zakaj ga Kmetje niso marali

Novice Brežice

AVDIO: V Brežicah obeležili 70-letnico Posavskega muzeja

Piše: STA

Čas objave:
26.06.2019 13:54

V viteški dvorani gradu Brežice, v katerem domuje Posavski muzej, so danes slovesno obeležili 70-letnico njegovega delovanja. Minister za kulturo Zoran Poznič je ob tem poudaril pomen muzejev za zdajšnje in prihodnje rodove. Z vednostjo o naši preteklosti lahko mlade generacije bolj samozavestno zrejo v skupno evropsko prihodnost, je dejal.

Ogled Posavski muzej + Splavar-42 (Medium).jpg

Poznič je kot eden od slavnostnih govornikov opozoril, da muzej ni zgolj muzej, temveč je "točka združevanja in epicenter vsega kulturnega dogajanja" v določenem kraju. Vsega tega, kar neko mesto in neka regija potrebujeta, hkrati pa na določen način predstavlja tudi vse, kar si ljudje na njegovem območju želijo za svoje otroke in bodočnost oziroma "temelje, na katerih lahko skupaj gradimo", je pojasnil.

"To zavedanje, da nismo od včeraj in da smo že zelo dolgo v teh koncih. Da smo preživeli in previharili čuda enih nalog, enih problemov, ki jih je pred nas postavljala zgodovina," pa je po njegovem temelj omenjenega zavedanja.

IMG_1086.JPG
Mavrični vrtiljak v Posavskem muzeju Brežice
Foto: Posavski muzej Brežice

Minister je v svojem govoru še kot predstavnik vlade dejal, da ministrstvo za kulturo pospešeno pripravlja programe, ki pomenijo nadgradnjo vsega, kar lahko ponudijo muzeji. Navedel je "digitalizacijo in virtualizacijo celotnega procesa prezentacije vseh zakladov slovenske kulturne dediščine".

Z novimi tehnologijami bodo tudi "nagradili, oplemenitili in opolnomočili" ustanove, kot so muzeji, "da se čim bolj približajo mladim generacijam, da bodo še raje zahajale v te čudovite prostore in na še bolj sebi primeren način spoznavale vse tiso, kar je žlahtnega v naši preteklosti", je še napovedal Poznič.

Zbrane so nagovorili tudi direktorica Posavskega muzeja Alenka Černelič Krošelj, ki je predstavila predvsem zgodovino te ustanove, brežiški župan Ivan Molan in predsednica Skupnosti muzejev Slovenije Aleksandra Berberih Slana.

Ogled Posavski muzej + Splavar-2 (Medium).jpg

Posavski muzej sicer izvira iz zametkov muzeja, urejenega pod okriljem muzejskega društva za politična okraja Brežice in Krško v Krškem, ki so ga ustanovili leta 1939. Njegovo dejavnost je prekinila druga svetovna vojna, obudili pa so jo leta 1946.

Prve muzejske zbirke so po vojni razstavili v nekdanji cerkvi sv. Duha in v Valvasorjevi hiši v Krškem, leta 1948 pa so jih z lojtrnim vozom preselili v brežiški grad, kjer so leta 1949 odprli Posavski muzej.

Prvotne brežiške muzejske zbirke so obsegale arheološko, etnološko in umetnostno-zgodovinsko gradivo, Posavski muzej pa se je nato razvil v kompleksen in sodoben pokrajinski muzej za vse Posavje.

Minister za kulturo Zoran Poznič o pomenu muzejev