atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

renato-stražar Njena.si

Pred koncem serije Skrito v raju vas čaka še ena...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Krško

AVDIO: V Krškem prenavljajo Hočevarjev mavzolej

Piše: STA

Čas objave:
09.10.2018 12:17

V krškem mestnem parku od začetka septembra prenavljajo mavzolej družine Hočevar, ki s svojo neogotsko zasnovo velja za enega pomembnejših mestnih arhitekturnih spomenikov. Naložba bo stala nekaj več kot 110.000 evrov.

Za naložbo bo 20.000 evrov prispevalo ministrstvo za kulturo. Razliko bo pokrila Občina Krško, prenovo pa bodo končali novembra.

Na krški občini so povedali, da so prenovo Hočevarjevega mavzoleja zastavili v dveh korakih. Prvi je obsegal konservatorsko-restavratorske posege na zunanjih kamnitih in kovinskih delih.

V sklopu drugega dela prenove, ki jo nameravajo končati konec prihodnjega meseca, pa opravljajo posege v notranjosti zgradbe in na okenskih vitražih. Prenovitvena dela izvajajo po konservatorskem načrtu in pod nadzorom konservatorke Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Prenova mavzoleja je bila potrebna zaradi poškodb, ki so jih povzročili vreme in vandali.



Hočevarjev mavzolej, v katerem počivata zakonca Hočevar, po podatkih krške občine velja za enega najlepših mavzolejev v neogotskem slogu na Slovenskem. V njegovi notranjosti dominira velik kip Kristusa, izdelan iz belega kamna.

Stavba je najverjetneje delo graškega arhitekta iz kroga Georga Hauberrisserja. Dokončali so jo leta 1890, ko so vanjo položili štiri leta pred tem umrlega Martina Hočevarja. Ta je bil pred tem pokopan na krškem mestnem pokopališču, leta 1911 so v tem mavzoleju pokopali še njegovo ženo Josipino.

V Krškem živeči podjetnik in mecen Martin Hočevar (1810-1886) je v svojem obdobju močno pripomogel k razvoju tega posavskega središča. Ker ni imel potomcev, je skupaj z ženo Josipino (1824-1911) velik del svojega premoženja že za časa življenja razdelil v dobrodelne namene in za gradnjo šol. V Mestnem muzeju Krško so eno od stalnih razstav posvetili tudi Josipini Hočevar.

V Krškem so po Martinu Hočevarju poimenovali trg v starem delu mesta. Hočevar je sicer v krškem živel med letoma 1840 in 1886.

Krški župan Miran Stanko o prenovi Hočevarjevega mavzoleja

Prenova Hočevarjevega mavzoleja