urša drofenik nejc_fon-6292 Odkrito.si

Uršo Drofenik boli srce

horoskop_astrologija Svet24.si

Horoskop na velikonočni ponedeljek

Žalostna ženska Petisvet.si

Žalostna resnica o njej, ki o drugih grdo govori!

družina Svet24.si

Do subvencije kmalu upravičeni vsi socialno ...

samantha cohen 1 Svet24.si

Meghan znova šokirala: zdaj je sporočila, ...

Ana Klašnja Njena.si

Ana Klašnja: 'Moj fantek odrašča'

ana praznik Njena.si

Ana Praznik osebno vpletena v težke zgodbe

Novice Krško

AVDIO: V Krškem prenavljajo Hočevarjev mavzolej

Piše: STA

Čas objave:
09.10.2018 12:17

V krškem mestnem parku od začetka septembra prenavljajo mavzolej družine Hočevar, ki s svojo neogotsko zasnovo velja za enega pomembnejših mestnih arhitekturnih spomenikov. Naložba bo stala nekaj več kot 110.000 evrov.

Za naložbo bo 20.000 evrov prispevalo ministrstvo za kulturo. Razliko bo pokrila Občina Krško, prenovo pa bodo končali novembra.

Na krški občini so povedali, da so prenovo Hočevarjevega mavzoleja zastavili v dveh korakih. Prvi je obsegal konservatorsko-restavratorske posege na zunanjih kamnitih in kovinskih delih.

V sklopu drugega dela prenove, ki jo nameravajo končati konec prihodnjega meseca, pa opravljajo posege v notranjosti zgradbe in na okenskih vitražih. Prenovitvena dela izvajajo po konservatorskem načrtu in pod nadzorom konservatorke Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Prenova mavzoleja je bila potrebna zaradi poškodb, ki so jih povzročili vreme in vandali.Hočevarjev mavzolej, v katerem počivata zakonca Hočevar, po podatkih krške občine velja za enega najlepših mavzolejev v neogotskem slogu na Slovenskem. V njegovi notranjosti dominira velik kip Kristusa, izdelan iz belega kamna.

Stavba je najverjetneje delo graškega arhitekta iz kroga Georga Hauberrisserja. Dokončali so jo leta 1890, ko so vanjo položili štiri leta pred tem umrlega Martina Hočevarja. Ta je bil pred tem pokopan na krškem mestnem pokopališču, leta 1911 so v tem mavzoleju pokopali še njegovo ženo Josipino.

V Krškem živeči podjetnik in mecen Martin Hočevar (1810-1886) je v svojem obdobju močno pripomogel k razvoju tega posavskega središča. Ker ni imel potomcev, je skupaj z ženo Josipino (1824-1911) velik del svojega premoženja že za časa življenja razdelil v dobrodelne namene in za gradnjo šol. V Mestnem muzeju Krško so eno od stalnih razstav posvetili tudi Josipini Hočevar.

V Krškem so po Martinu Hočevarju poimenovali trg v starem delu mesta. Hočevar je sicer v krškem živel med letoma 1840 in 1886.

Krški župan Miran Stanko o prenovi Hočevarjevega mavzoleja

Prenova Hočevarjevega mavzoleja