900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO&AVDIO: V Novem mestu izjemna arheološka najdba

Piše: Radio Krka, M.K./STA

Čas objave:
20.06.2018 16:13

Arheološka ekipa Dolenjskega muzeja iz Novega mesta je po dobrem tednu letošnjih arheoloških raziskav na mednarodno znanem prazgodovinskem grobišču Kapiteljske njiva v Novem mestu v novo odkriti gomili našla starejše železnodobni knežji grob.

7k.JPG

Gre za grob premožnega bojevnika z železnim orožjem, bronasto čelado in uvoženo apulsko keramično posodo.

8k.JPG

Vodja izkopavanj in kustos Dolenjskega muzeja Borut Križ je povedal, da jih je presenetil sorazmerno velik grob, ki je ležal blizu središča gomile 66 in sodi v 4. stoletje pr. n. št. oziroma na konec tako imenovanega halštatskega kulturnega obdobja in starejše železne dobe.

6k.JPG

Vsekakor gre za knežji grob z obredno poškodovano bronasto čelado negovskega tipa, kot pridatek v grobu je bil tudi poslikani tako imenovani apulski krater, verjetno gre za uvoz z južnega območja Apeninskega polotoka ali pa za po tamkajšnjih vzorih nastalo posodo.

grob arheoloski foto sta.png

Na novomeških prazgodovinskih grobiščih so doslej našli več čelad negovskega tipa, vse pa so bile, kot domnevajo arheologi, poškodovane pri pogrebnem obredju, je še povedal Križ.

2k.JPG

Na Kapiteljski njivi so sicer do zdaj raziskali nekaj manj kot 2300 prazgodovinskih grobov. V zadnjih 33 letih, odkar tam neprekinjeno poteka zavarovalno izkopavanje, so odkrili približno 330 grobov iz obdobja pozne bronaste dobe, v 66 prazgodovinskih rodovnih gomilah približno 1200 grobov starejše in poleg teh več kot 750 planih grobov mlajše železne dobe.

9k.JPG

Najdišče leži na nekdanji kmetijski površini, ostanki zatiranja škodljivcev in plevela ter gnojenja pa so v zemlji ustvarili kemično mešanico, ki v kombinaciji s kislim dežjem vse bolj razjeda predvsem bronaste in železne predmete.

Izjava Boruta Križ o najdbi

Vodja izkopavanj na Kapiteljski njivi Borut Križ o najdbi knežjega groba