900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

AVDIO: V Novem mestu vnovič dogovor o sodelovanju svetniških skupin

Piše: STA

Čas objave:
15.01.2019 08:05

Novomeški župan Gregor Macedoni je s predstavniki šestih svetniških skupin včeraj podpisal dogovor o sodelovanju v občinskem svetu v novem mandatu. S tem si je v 30-članskem občinskem svetu enako kot v prejšnjem mandatu zagotovil 19 glasov. S podpisom in sklenitvijo dogovora prevzemajo odgovornost za nadaljevanje občinskega razvoja, je poudaril.

Gregor Macedoni in ekipa
Gregor Macedoni in ekipa
R.K.

Macedoni je povedal, da je cilj omenjenega sodelovanja izboljšanje življenja v občini ob upoštevanju socialnih, okoljskih, družbenih, ekonomskih in kulturnih dejavnikov ter da k sodelovanju vabi še preostale občinske svetnike.

K dogovoru so pristopili svetniki Liste Gregorja Macedonija, SDS, DeSUS, SLS, NSi in Dobre države.

Po županovih besedah podpisniki podpirajo ključne programske usmeritve, med katerimi je navedel trajnostno okrepitev kakovosti življenja za posameznike, delovanje po načelih trajnostnega razvoja z dolgoročnim ohranjanjem ekonomskih, socialnih in okoljskih ravnovesij ter vrednot, pregledno porabo javnega denarja, vključevanje najširšega kroga občanov, odgovorno skrb za vse generacije z zmanjšanim tveganjem za najbolj ranljive ter s skrbjo za posebne potrebe.

Novo mesto in občina se morata razvijati kot gospodarsko, kulturno, izobraževalno in turistično regijsko središče, dogovor poudarja še pomembnost ohranjanja podeželja, varovanja naravne in kulturne dediščine, dvig samooskrbe pri pridelavi zdrave hrane, krepitev vseh oblik varnosti, zagotavljanje enakih možnosti, podporo razvoju gospodarstva in turizma ter družbenim dejavnostim z vzgojo, izobraževanjem, s kulturo in športom.


Dogovor v nadaljevanju med drugim izpostavlja še dvig učinkovitosti, strokovnosti in preglednosti pri delu občinske uprave, občinskih podjetij, zavodov, agencij in drugih občinskih ustanov, intenzivno pridobivanje evropske in državne denarne podpore, izboljšanje poslovnega okolja in pogojev za razvoj podjetništva.

Navaja tudi 12 prednostnih področij, med njimi komunalno infrastrukturo in okoljsko skrb, promet, trajnostno mobilnost, življenjski prostor, energetiko, storitve za občane, izobraževanje in mladino, družbene dejavnosti, športno in kulturno infrastrukturo, zdravstvo, socialo, družine in starejše, gospodarstvo in podjetništvo, turizem in kmetijstvo ter gozdarstvo.

V novomeškem skupaj z romskim svetnikom 30-članskem občinskem svetu ima sicer v novem sklicu največ oz. 10 svetnikov Macedonijeva lista, ki je imela v prejšnjem mandatu tri svetniške sedeže in je s prvega mesta po moči zrinila SDS, ki je ohranila štiri sedeže.

Tretja po moči je Zveza za Dolenjsko, ki so ji pripadla tri mesta, medtem ko je v prejšnjem mandatu uspela osvojiti le eno. Tri svetniške sedeže ima še Gospodarsko aktivna stranka, ki je napredovala za en sedež.

DeSUS in Solidarnost sta osvojila po dve svetniški mesti, po eno svetniško mesto pa imajo NSi, SLS, SD, SNS in Dobra država.

Novomeški župan Gregor Macedoni o dogovoru o sodelovanju svetniških skupin