požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kolo sreče Njena.si

Znani tekmovalec kviza pokvaril slavno Kolo sreče

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Novice Krško

AVDIO: V Posavju svetovalna pisarna za ohranjanje vodnih virov

Piše: STA

Čas objave:
18.02.2019 11:28

Krška občina in partnerji so na Sremiču podpisali sporazum o delovanju in financiranju potujoče svetovalne pisarne, ki bo te dni začela delovati v okviru medobčinskega projekta učinkovitega čiščenja odpadnih voda za ohranjanje vodnih virov Varuj vodo. Gre sicer za skoraj 200.000 evrov vreden projekt, podprt s skoraj 140.000 evri evropskega denarja.

Krški župan Miran Stanko je po današnjem podpisu povedal, da je Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, ki upravlja evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja, v okviru ciljev strategije razvoja lokalne akcijske skupine Posavje Občini Krško in partnerjem lani potrdila projekt ohranjanja vodnih virov.
Evropski sklad bo omenjeni podvig podprl s skoraj 140.000 evri. V pisarni, ki se bo selila po posavskih občinah in bo delovala vsaj do konca leta 2023, so zaposlili svetovalca. Ta bo za vprašanja občanov glede na zanimanje in po nekaj ur mesečno brezplačno na voljo v vsaki sodelujoči občini širšega Posavja.

Med drugim bo strokovno svetoval o izbiri ustrezne male čistilne naprave, o njihovem obratovanju in vzdrževanju ter o pomenu sonaravnega kmetovanja na vodovarstvenem območju, je še dejal Stanko.

V krški Regionalni razvojni agenciji Posavje, ki je vodilni partner lokalne akcijske skupine Posavje, so ob potrditvi projekta med njegovimi cilji navedli izboljšanje stanja vodnih virov in podtalnice na vodovarstvenih območjih, obremenjenih z intenzivnim kmetovanjem, in spodbujanje sonaravnega kmetovanja, uvajanje novih sonaravnih trajnostnih tehnik čiščenja komunalnih odpadnih voda in krepitev obveščenosti in ozaveščenosti prebivalstva, zlasti kmetov o varovanju vodnih virov na vodovarstvenih območjih.

Na razpršeno poseljenih območjih želijo opozoriti na možnost učinkovitega čiščenja komunalnih odpadnih voda z malimi čistilnimi napravami z zmogljivostjo do 50 populacijskih enot in na možnost vnovične uporabe prečiščene vode v kmetijstvu.

Okrepiti želijo uporabo deževnice v gospodinjstvih, opozoriti na pomen ohranjanja mokrišč in naravne ter biotske raznovrstnosti na podeželju, na pomen območja Natura 2000 s podzemno Ajdovsko jamo pri Krškem in vodovarstvenih območij. Navedene cilje nameravajo doseči z okrepljenim povezovanjem partnerjev, lokalnih skupnosti in izvajalcev posavskih javnih komunalnih služb.

Pri omenjenem podvigu s krško občino sodelujejo krško komunalno in gradbeno podjetje Kostak, javno podjetje Komunala Brežice, javno podjetje Komunala Sevnica in Regijski zavod za ohranjanje in trajnostni razvoj podeželja Svibna iz Leskovca pri Krškem. Projekt podpirajo preostale občine širšega Posavja.

Krški župan Miran Stanko o varovanju vode