900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Mokronog

AVDIO&FOTO: Sprejeli rebalans proracuna 2019, predlog za 2020 v javni obravnavi

Piše: LAPEGO/P.K.L.

Čas objave:
31.01.2019 13:46

Občinski svet Občine Mokronog-Trebelno se je včeraj sešel na 3. redni seji v tem mandatu. Sprejeli so rebalans proračuna za letošnje leto in prvič obravnavali predlog proračuna za prihodnje leto.

OMT - Gradnja vrtca na Trebelnem, foto Arhiv Obcine Mokronog Trebelno (1).JPG
OMT - Gradnja vrtca na Trebelnem
Foto: Arhiv Občine Mokronog Trebelno

Prihodki rebalansa za leto 2019 so ocenjeni na nekaj več kot 4,3 milijona evrov (19,33-odstotno povišanje glede na veljavni proračun 2019), odhodki pa na nekaj manj kot 4,5 milijona evrov (16,62-odstotno povišanje glede na veljavni proračun za leto 2019). Prihodki in odhodki v predlogu proračuna za leto 2020 pa so ocenjeni na skoraj 3,9 milijona evrov – predlog proračuna za leto 2020 gre po včerajšnji seji v 30-dnevno javno obravnavo. 

Gradnja na Trebelnem, foto A Maver.JPG
Gradnja na Trebelnem
Foto: A.M.

»Rebalans proračuna 2019 temelji na realizaciji proračuna 2018 in na podlagi investicijskih projektov, ki se zaključujejo oz. so v izvajanju. Tu predvsem mislim na Športni center Trebelno in gradnjo vrtca Trebelno, za katera namenjamo v letošnjem proračunu največ denarja. Predlog proračuna za leto 2020 pa temelji na oceni predloga rebalansa 2019 in na oceni investicijskih projektov, katere je občina prijavila bodisi na državna ali EU sredstva, to pa je gradnja Poslovne cone Puščava in izgradnja kolesarske poti Trebnje-Mokronog,« pojasnjuje direktorica občinske uprave Občine Mokronog-Trebelno Mojca Pekolj.

OMT - SC Trebelno, oktober 2018, foto A Maver.jpg
OMT - SC Trebelno
Foto: A.M.

V letu 2019 za investicije v Občini Mokronog-Trebelno namenjajo 1,7 milijona evrov, v 2020 pa 1,3 milijona evrov. Glavni investicijski projekti v obeh letih so dokončno poplačilo vseh del pri gradnji Športnega centra Trebelno (664 tisoč evrov) in dokončanje gradnje vrtca Trebelno (243 tisoč evrov), predčasni odkup vrtca v Mokronogu (261 tisoč evrov), nakup zemljišča v Poslovni coni Puščava in pričetek izgradnje infrastrukture v letošnjem ter dokončanje v prihodnjem letu (EU sredstva), sprejetje druge spremembe OPN, nadaljevanje gradnje preboja Radna vas-Poljane, kolesarska pot Trebnje-Mokronog (EU sredstva), začetek priprave projektov za izgradnjo Obvoznice Mokronog, projekti in pridobitev gradbenega dovoljenja za gradnjo vodovoda, kanalizacije in čistilne naprave Češnjice ter začetek gradnje, projekti in pridobitev gradbenega dovoljenja in začetek gradnje mrliške vežice v Mokronogu, postavitev dveh polnilnih postaj za električna vozila (EKO sklad) in nakup AED (EU sredstva).

Ostali sklepi:
V Mokronogu se je tamkajšnji občinski svet seznanil, da bo funkcijo podžupana še naprej opravljal Franc Glušič, potrdil pa je tudi nove cene programov vrtca Mokronožci, ki so posledica uveljavitve aneksa za povišanje plač v javnem sektorju. Nove cene programov, ki začnejo veljati jutri, so za prvo starostno skupino 501,88 evrov na otroka mesečno, za starostno kombinirano skupino 413,76 evrov na otroka mesečno, za drugo starostno skupino 362,09 evra na otroka mesečno in za drugo starostno skupino, homogeni oddelek, 388,11 evra na otroka mesečno. Občinski svet je sprejel še nov pravilnik o sofinanciranju dejavnosti na področju turizma in prireditev ter letne programe športa, kulture in socialnega varstva, ki so temelj za pripravo razpisov za sofinanciranje prireditev in programov. Razpisi bodo predvidoma objavljeni v drugi polovici marca.

Mojca Pekolj o proračunih občine Mokronog-Trebelno za 2019 in 2020