mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Semič

AVDIO&FOTO: Dan generala maistra

Piše: B.V.

Čas objave:
24.11.2018 11:46

Včeraj zvečer je KUD Jože Mihelčič in Društvo generala Maistra Bela krajina pripravilo proslavo ob sto letnici napada na severno mejo v KC Semič.

Ravno pred stotimi leti na včerajšnji dan so se odvijali usodni dogodki za slovenski narod. Tega dne so ob štirih ponoči je v Mariboru General Maister s svojo slovensko vojsko razorožil nemško Zeleno gardo tj. nemško varnostno službo in razpustil nemški mestni svet. Po tej akciji so Slovenci spet obvladali situacijo v Mariboru, v naslednjih dneh pa še na celotnem Štajerskem in del Koroške.

DSC_0845.jpg
Lovski pevski zbor
B.V.

Dvajset dni pred tem pa se je končala več kot štiri leta trajajoča morija, ki je po vsem svetu vzela 14%, in nam Slovencem med 35. 000 in 40. 000 ljudi. Med njimi so bili možje z območja današnje občine Semič. Od več kot 300 mobiliziranih se jih več kot 50 ni nikoli vrnilo. Tudi oni so seza Slovensko zemljo borili pod poveljstvom generala Maistra. 


Več o dogodkih izpred sto let sta povedala Jože Matekovič, predsednik društva Generala Maistra Bela krajina in Jože Tišlar podpredsednik združenje društev general Maister.

DSC_0851.jpg
Pripravili so kulturni program
B.V.

Pripravili so bogat kulturni program, kjer je nastopil Lovski pevski zbor Bela krajina, člani sekcije Iskrice pri KUD Jože Mihelčič, Tjaša Plut in Miha Henigsman, na harmoniko pa je zaigral Luka Kambič, tudi član Iskric.
Predstavili so zbornik o tem kako je bilo pred sto leti pri nas, ki ga je izdalo KUD Jože Mihelčič. Naslovili so ga Prva svetovna vojna in Semič, gradiivo pa so  pripravili Blaž Kočevar, Tjaša Ogulin, Anže Plut in Rosa Mohar. Zbornik ima 153 strani v njem pa so zbrali tudi stare slike, ki so jih še hranili svojci. Zbornik je uredila Rosa Mohar , Lektorirala dr. Jožica Jožef Beg, oblikoval pa ga  je Zvone Butala.

DSC_0869.jpg
Spominska plošča
B.V.

Po proslavi so pred KC Semič odkrili spominsko ploščo o prvi svetovni vojni. Slavnostno odkritje  so jo opravili Nevenka Dragovan, Jože Tišler, Jože Matkovič in Bojan Jakša podžupan občine Semič.

Jože Tišler


Jože Matkovič