Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Novice Brežice

AVDIO&FOTO: Eko praznik v Brežicah

Piše: Občina Brežice, L.K.

Čas objave:
17.05.2019 09:19

Pri Osnovni šoli Brežice je letos že devetič potekal Eko praznik, ki ga organizira Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine. Na dogodku, ki ga finančno podpira tudi Občina Brežice, so bili na voljo ekološki izdelki, pridelki ter različna semena in sadike.

9 Ekopraznik 3.jpg
Ekološki pridelana zelenjava
Foto: Občina Brežice

Kot je povedal predstavnik organizatorja Zvone Černelič, je namen eko praznika ozavestiti in promovirati ekološko pridelano hrano. Ekološka tržnica pri osnovni šoli vsako leto ponuja tako obiskovalcem kot osnovnošolcem priložnost, da se seznanijo z delom ekoloških kmetij in ekološko pridelanimi izdelki.

9 Ekopraznik 2.jpg
Eko praznik v Brežicah
Foto: Občina Brežice

Ekološko pridelana hrana je koristna za okolje, ljudi, ki jo uživajo in za pridelovalce. »Mi ne zastrupljamo okolja«, pravijo ekološki pridelovalci. Eko tržnica na šolskem dvorišču gostuje že deveto leto z namenom, da otrokom omogoči spoznavanje ekološke hrane in preko njih ozavešča tudi starše o koristih tako pridelane hrane.

9 Ekopraznik 7.jpg
Eko praznik v Brežicah
Foto: Občina Brežice

Poleg različnih ponudnikov ekološkega sadja in zelenjave, mlečnih izdelkov, moke, testenin, olj in zelišč ter sadik, so se letos na stojnici z ekološkimi semeni in sadikami predstavili tudi učenci iz OŠ Artiče, ki delujejo v šolskem krožku, kjer spoznavajo ekološko pridelavo rastlin.

9 Ekopraznik 5.jpg
Eko praznik v Brežicah
Foto: Občina Brežice

Obiskovalce dogodka in stojnic so s programom razveselili učenke in učenci otroške folklorne skupine OŠ Brežice. Sledil je nagovor predstavnika organizatorja Zvoneta Černeliča, pomočnice ravnateljice OŠ Brežice Mileve Kralj Buzeti in župana občine Brežice Ivana Molana, ki dogodek vseskozi podpira.

9 Ekopraznik 6.jpg
Eko praznik v Brežicah
Foto: Občina Brežice

Župan Ivan Molan je povedal, da Občina Brežice spodbuja lokalno in ekološko pridelavo, v letošnjem letu pa v proračunu uvaja tudi sredstva za podporo avtohtonim sortam rastlin (pišeška marelica, grozdje sorte rumeni plavec), jedi (ajdov kolač) in živali (krškopoljski prašič). Lokalna samooskrba je pomembna, predstavlja pa tudi dobro dopolnilo dejavnost v povezavi s turizmom, ki se razvija v občini. Župan je dodal, da ga veseli tudi dejstvo, da osnovne šole in vrtec koristijo zakonsko možnost, ki dopušča nakup lokalno pridelanih živil (20% vseh živil) brez javnega razpisa.

Zvone Černelič o namenu Eko praznika


Župan občine Brežice Ivan Molan o podpori občine lokalno pridelani hrani in avtohtonim sortam