Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Trebnje

AVDIO&FOTO: Prihaja CIKovo poSVETovanje

Piše: LAPEGO/P.K.L.

Čas objave:
16.09.2019 13:40

Evropska unija močno vpliva na naša življenja in identiteto, le da se tega pogosto ne zavedamo. Življenje v EU nam je v 15 letih prineslo vrsto ugodnosti na globalni in lokalni ravni. Nekaj jih bodo predstavili na četrtkovem dogodku v Trebnjem.

Navdušeni smo denimo nad prostim dostopom do dela, enotnimi cenami za mobilno gostovanje, možnostmi študijskih izmenjav in prostim gibanjem med posameznimi državami. A ne gre le za ugodnosti na ravni Unije, s sofinanciranjem programov in projektov EU vpliva na naša življenja tudi v lokalnem okolju, ki je po zaslugi denarja iz različnih evropskih virov pogosto bogatejši za brezplačna izobraževanja, urejene športno-rekreacijske površine, nove prostore za kulturo, nove produkte, spodbuja lokalno proizvodnjo ter potrošnjo, navdušuje nad podjetništvom, tradicionalne pristope spreminja v sodobnejše, ki prinašajo dolgoročne učinke in nova delovna mesta in še in še.

ulična-debata, cik-trebnje
Pilotno usposabljanje v Trebnjem
Foto: Lapego

Na nekatere primere dobrih praks bo spomnil strokovni dogodek CIKovo poSVETovanje, ki ga v četrtek pripravlja Center za izobraževanje in kulturo Trebnje. Direktorica CIK Trebnje Patricija Pavlič: »Strokovni dogodek CIKovo poSVETovanje prinaša zanimive zgodbe o tem, kako smo z evropskimi sredstvi razvijali in spodbujali vseživljenjsko učenje do sedaj in kako ga bomo jutri, spomnili se bomo, kako smo z evropskimi sredstvi spodbujali prenos znanja v gospodarstvu, in spoznali, kako celovito razvijati regijo s pomočjo evropskih sredstev. Pred nami je torej niz odličnih evropskih zgodb iz lokalnega in širšega okolja.«

ulična-debata, cik-trebnje
Projekt Fate
Foto: Lapego

V četrtek dopoldne bodo v trebanjski dvorani STIK kot predavatelji med drugim sodelovali Ana Stanovnik Perčič iz javnega zavoda CMEPIUS, Tomaž Kordiš iz Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine ter Brigita Habjan Štolfa in Tanja Krapež iz RRA ROD Ajdovščina. Med primeri dobrih praks oziroma med zgodbami o tem, kako so evropska sredstva vplivala na konkretno okolje, pa bodo med drugim predstavili projekt BA-ČI (lokalno društveno dejavnost klekljanja in ustvarjanja čipke so povezali z bogato lokalno dediščinsko zapuščino Ireneja Friderika Barage, projekt je Trebnjemu prinesel lokalno sladico Baragova rezina), projekt FATE (na mednarodnih športnih dogodkih so zbirali denar za organizacije, ki se ukvarjajo z ljudmi s posebnimi potrebami, da bi jim omogočili vključevanje v športne aktivnosti) in projekt S.P.A.C.E. (na 22 uličnih debatah so glasniki »evropske besede« množice izobraževali o načinih in možnostih aktivne participacije).

Patricija Pavlic pred CIKovim poSVETovanjem