Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Trebnje

AVDIO&FOTO: Živahen utrip Galerije likovnih samorastnikov Trebnje

Piše: LAPEGO/P.K.L.

Čas objave:
06.02.2019 11:57

Medtem ko se razstava Zrcaljenja – maska ali bistvo? v teh dneh poslavlja iz Galerije likovnih samorastniov Trebnje, je že jasno, da bo leto živahno – to zagotavljajo napovedane razstave, delavnice, junijski 52. Mednarodni tabor likovnih samorastnikov, koncerti.

GLST - Zrcaljenja - obiskovalka med ogledom, foto Alenka Strazisar Lamovsek (1).jpg
GLST - Zrcaljenja - obiskovalka med ogledom
Foto: Alenka Strazisar Lamovsek

Razstava Zrcaljenja – maska ali bistvo? (Avto)portretne upodobitve samorastnikov je na ogled še do 10. februarja, na Prešernov dan med 9. in 18. uro brezplačno, saj bo ta dan prvi letošnji dan odprtih vrat. Sicer pa 28. februarja v Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje odpirajo razstavo patra Ambroža Testena ob 35-letnici umetnikove smrti v sodelovanju z Hrvaškim muzejem naivne umetnosti, frančiškanskim samostanom sv. Bernardina iz Kamporja na Rabu in znano zbirateljico Dagmar Meneghello. Sredi maja se v Trebnje vrača Irena Polanec, tokrat ne zaradi mednarodnega tabora likovnih samorastnikov, ki bo letos od 8. do 15. junija, ampak s samostojno razstavo, s katero v Galeriji proslavljajo 70. rojstni dan ustvarjalke. Jeseni pa bodo pozornost namenili predstavnikom začetkov hrvaške naivne umetnosti, ki tudi v svetovnem merilu predstavlja enega od vrhuncev tovrstne ustvarjalnosti – skupinska razstava nastaja v sodelovanju z Muzejem grada Koprivnica, enoto Galerija naivne umetnosti, Hlebine.

GLST - spremembe na stalni razstavi, foto arhiv GLST (1).jpg
GLST - spremembe na stalni razstavi
Foto: arhiv GLST
»Letošnji razstavni program je raznolik in barvit. Vsaka razstava bo svojevrsten užitek. Testenova zaradi njegovih neverjetnih ekspresivnih izbruhov in hkrati kontemplativnih trenutkov, ki bolj sodijo v outsidersko umetnost kot pa v klasično naivo, razstava Irene Polanec nam bo razkrila vse o Evi, v predstavitvi iz Hlebin pa bomo spoznali prepoznavno vzdušje nekakšne domovine naive,« pravi kustodinja Galerije likovnih samorastnikov Trebnje in avtorica razstave Andrejka Vabič Nose. 

GLST - spremembe na stalni razstavi, foto arhiv GLST (2).jpg
GLST - spremembe na stalni razstavi
Foto: arhiv GLST
Poleg začasnih razstav za spremembe poskrbijo tudi s posodobitvami na stalni razstavi, kjer je del novih pridobitev posodobljen in predstavlja izbor med pridobljenimi deli leta 2018. V Galeriji pripravljajo še vrsto drugih dogodkov, s katerimi med zidove in umetnine vabijo različne generacije. Do konca leta tako predvsem otroke vabijo delavnice pod naslovom Sobotno galerijsko dopoldne in številne druge, v sodelovanju z Glasbeno šolo Trebnje pa se vračajo glasbeni recitali pod skupnim naslovom Četrkova sozvočja. Direktorica CIK Trebnje, pod okriljem katerega deluje Galerija likovnih samorastnikov Trebnje, Patricija Pavlič je prepričana v moč sodelovanja in povezovanja: »Pri organizaciji spremljevalnih dejavnosti se povezujemo z lokalnimi organizacijami, zavodi in društvi, da tako galerijo predstavimo čim širšemu krogu ljudi, ki med razstavljenimi umetninami nabirajo nova znanja in uživajo v prepletu različnih vrst kulture. Tudi zato je galerija vse bolj prepoznavna med ljudmi v lokalnem okolju, na večji preboj v slovenskem prostoru pa upamo po gostovanju naših del v Ljubljani.« 

GLST, selfi zid, foto arhiv GLST.jpg
Selfi zid
Foto: arhiv GLST
Edinstvenost in izjemno bogastvo Galerije likovnih samorastnikov Trebnje so namreč prepoznali v Državnem svetu Republike Slovenije, kjer bo v maju 2019 na ogled razstava izbranih del slovenskih umetnikov iz zbirke galerije.

Patricija Pavlic o povezovanju z drugimi organizacijami


Andrejka Vabic Nose o razstavah v 2019