Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Trebnje

AVDIO&FOTO: Zrcaljenja – maska ali bistvo?

Piše: LAPEGO/P.K.L.

Čas objave:
26.10.2018 13:01

Zgodbi portretov in avtoportretov se skozi zgodovino prepletata. Nastajali so kot mistična reprezentacija resnične osebe, kot stremljenje k prestižu, kot orodje spomina, iz potrebe po samopromociji. Umetniki so po potrebi kombinirali realizem in idealizacijo. In selfiji?

GLS Trebnje, Zrcaljenja, foto Alenka Strazisar Lamovsek (2).jpg
Zrcaljenja - maska ali bistvo?
A.S.L.

Tokratna razstava v Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje z naslovom Zrcaljenja – maska ali bistvo? (Avto)portretne upodobitve samorastnikov, ki so jo odprli včeraj, predstavlja dosegljive avtoportrete, portrete in izbor poslanih selfijev. Gradivo zajema iz bogate zakladnice samorastniške ustvarjalnosti in spodbuja k razmisleku o dokumentarni vrednosti gradiva kot pripovedi o podobi avtorja oz. portretiranca, še posebej pa o načinih oblikovanja oz. konstruiranja identitete, njenega spreminjanja in doživljanja s strani drugih.

GLS Trebnje, Zrcaljenja, foto Alenka Strazisar Lamovsek (12).jpg
Zrcaljenja
A.S.L.

»Na razstavi predstavljamo selfije, avtoportrete kot likovna dela in dokumentarne fotografije, s katerimi poskušamo nakazati te iskrice individualnosti, ki se skrivajo v avtorjih in v umetnosti, hkrati pa prikazati številne odseve biti. Vsaka razstava je seveda najbolj namenjena publiki: obiskovalce seznani z novimi dejstvi in jim ponudi možne interpretacije teme, hkrati pa olajša in obogati razumevanje sveta, v katerem živimo, in spodbudi k razmišljanju, h kreativnosti in k inoviranju. V dobi družabnih omrežij življenje vedno bolj bije bitko med »teatrom« in pristnostjo, posameznikova naloga pa je najti ravnotežje,« pravi kustodinja Galerije likovnih samorastnikov Trebnje in avtorica razstave Andrejka Vabič Nose. (-> pripeta tonska izjava A. V. Nose)

GLS Trebnje, Zrcaljenja, naredimo selfie, foto Alenka StrazisarLamovsek (5).jpg
Naredimo selfi...
A.S.L.

Razstavljene podobe tako niso samo zapis nekega trenutka in stanja, ampak gre tudi za potrditev obstoja in vidnosti njihovih ustvarjalcev. Ob vzporednem opazovanju avtoportretnih upodobitev in fotografskih portretov istih oseb lahko prepoznavamo različne odseve portretirančevega bistva in identitete.

GLS Trebnje, Zrcaljenja, Judita Rajnar, foto Alenka Strazisar Lamovsek (3).jpg
Judita Rajnar
A.S.L.

Na razstavi je 33 del 25 avtorjev, več kot tretjina jih je v zasebni lasti. Umetnica Judita Rajnar sodeluje s štirimi avtoportreti, le eden je realističen: »Z realizmom jaz nisem najbolj prijateljica, ne. Rada imam tale notranji svet. Realistični del sem se nekje naučila kot izobraževalni del, jaz govorim; tisto, kar vidiš, in točno tako narišeš. Ta del sem pač jaz prešla v notranji del in ta moj notranji svet sem vnesla v svoj avtoportret. In se marsikdo čudi, da sem to lahko jaz. Ljudje nekje mislijo, da moraš biti sebi podoben na avtoportretu. Mi je pa zelo všeč, da so v tej galeriji videli tudi ta drugi svet.« (-> pripeta tonska izjava J. Rajnar)

GLS Trebnje, Zrcaljenja, trebanjski zupan Alojzij Kastelic, fotoAlenka Strazisar Lamovsek (11).jpg
Trebanjski župan Alojzij Kastelic
A.S.L.

Razstavo je odprl trebanjski župan Alojzij Kastelic, Komorna skupina Glasbene šole Trebnje in Jan Čibej so jo obogatili z navdihujočimi glasbenimi nastopi, obiskovalci pa so dobili priložnost, da do 10. februarja 2019 s selfiji napolnijo za zdaj še prazno steno, ki je tudi del razstave.

GLS Trebnje, Zrcaljenja, Komorna skupina GS Trebnje, foto AlenkaStrazisar Lamovsek (4).jpg
Komorna skupina Glasbene šole Trebnje
A.S.L.

V galeriji obiskovalce spodbujajo, da so pri tem kar se da kreativni, da razmislijo o predstavljenih delih v galeriji in jih interpretirajo ter tako pokažejo ostalim obiskovalcem, kako so jih nagovorila. Stena bo verjetno največ vtisov deležna na Ta veseli dan kulture (3. december), ko bo na dan odprtih vrat med drugim ob 9.00 in 10.30 delavnica Naredim tipen avtoportret, ob 14. uri Iskanje lastnega odseva, predavanje o portretih in avtoportretih, ob 18. uri pa pogovor s Perico Jerkovićem, komikom in avtorjem monokomedije Zgodovina selfi butla.

Izjava Judite Rajnar

Judita Rajnar o nerealisticnem avtoportretu


Andrejka Vabic Nose o razstavi Zrcaljenja

Kustodinja Galerije likovnih samorastnikov Trebnje in avtorica razstave Andrejka Vabič Nose