19_KKK_2206 Odkrito.si

Bo Jerneju Damjanu lahko pomagala žena?

toča, pod mostom, vozniki Svet24.si

"Človeška norost ne pozna meja!" To so počeli ...

pitagora Petisvet.si

Zgodovina magije - 2. del: starodavni rituali

vročin Svet24.si

Naslednji vročinski val obeta pekel, temperature ...

verboten 3 Svet24.si

Natalija Verboten zaslužila več kot pol milijona...

foxy teens Njena.si

Mineva 20 let od življenjske prelomnice Žagarjeve

lucija 3 Njena.si

To je partner Ana Marie Mitić

Novice Novo mesto

Bi tudi vi opazovali ptice?

Piše: Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije , B.R., T.B.

Čas objave:
21.01.2019 06:11

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije tudi letos vabi k opazovanju ptic, ki se pozimi pojavljajo v naši okolici. Z akcijo »PTICE OKOLI NAS« želijo spodbujati k boljšemu zavedanju narave ter spremljati, kaj se dogaja s pticami v naseljih.

Lani so skupaj opazili več kot  16.000 ptic, ki so pripadale 66 vrstam. Najštevilčnejši so bili domači vrabci, domači golobi in velike sinice med zanimivejšimi pa so izstopali povodni kos, veliki srakoper in krivokljun. V akciji je sodelovalo rekordnih 1442 opazovalcev.  S primerjavo podatkov o številu ptic med različnimi leti bodo lahko sklepali, ali njihovo število v naseljih upada ali narašča. Spremembe v številu ptic pa posredno
govorijo tudi o kvaliteti našega okolja. Podrobnejše  informacije o rezultatih pretekle akcije najdete TUKAJ

Akcija opazovanja ptic bo LETOS potekala v tem tednu, od danes 21. januarja, do nedelje, 27. januarja. Enkrat v tem obdobju si izberete POL URE, ko opazujete in beležite vrste in število opaženih ptic. Več informacij o akciji lahko najdete na spletni strani ptice.si pod zavihkom Ptice okoli nas.

Ptice lahko opazujete skozi okno, ob krmilnici, ali pa se odpravite na sprehod okrog doma, šole ali vrtca. Tudi če ptic v izbranem času ne boste opazili, je to pomemben podatek. Svoja opažanja do konca februarja sporočite preko spletnega obrazca, katerega najdete na tej povezavi. Če nimate dostopa, lahko izpolnjen letak pošljete po pošti na naslov DOPPS, P.P. 2990, 1001 LJUBLJANA.