Andrea Massi Tina Maze športnik leta 2015 Odkrito.si

Andrea Massi je varuška, mala Anouk prava ...

horoskop Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 17. februarja

joga Petisvet.si

Test: Kje ste na svoji poti?!

FOTO1 otroški dodatek Svet24.si

Otroški dodatek, CSD in ministrstvo: kdo skriva, ...

challe1 Svet24.si

Challe Salle: Mami rad povem, da je imela vedno ...

albreht 1 Njena.si

Metka Albreht žari od zadovoljstva

lea sirk_presenecenje Njena.si

Lea Sirk: ne morem fuc***g verjeti

Novice Novo mesto

Bi tudi vi opazovali ptice?

Piše: Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije , B.R., T.B.

Čas objave:
21.01.2019 06:11

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije tudi letos vabi k opazovanju ptic, ki se pozimi pojavljajo v naši okolici. Z akcijo »PTICE OKOLI NAS« želijo spodbujati k boljšemu zavedanju narave ter spremljati, kaj se dogaja s pticami v naseljih.

Lani so skupaj opazili več kot  16.000 ptic, ki so pripadale 66 vrstam. Najštevilčnejši so bili domači vrabci, domači golobi in velike sinice med zanimivejšimi pa so izstopali povodni kos, veliki srakoper in krivokljun. V akciji je sodelovalo rekordnih 1442 opazovalcev.  S primerjavo podatkov o številu ptic med različnimi leti bodo lahko sklepali, ali njihovo število v naseljih upada ali narašča. Spremembe v številu ptic pa posredno
govorijo tudi o kvaliteti našega okolja. Podrobnejše  informacije o rezultatih pretekle akcije najdete TUKAJ

Akcija opazovanja ptic bo LETOS potekala v tem tednu, od danes 21. januarja, do nedelje, 27. januarja. Enkrat v tem obdobju si izberete POL URE, ko opazujete in beležite vrste in število opaženih ptic. Več informacij o akciji lahko najdete na spletni strani ptice.si pod zavihkom Ptice okoli nas.

Ptice lahko opazujete skozi okno, ob krmilnici, ali pa se odpravite na sprehod okrog doma, šole ali vrtca. Tudi če ptic v izbranem času ne boste opazili, je to pomemben podatek. Svoja opažanja do konca februarja sporočite preko spletnega obrazca, katerega najdete na tej povezavi. Če nimate dostopa, lahko izpolnjen letak pošljete po pošti na naslov DOPPS, P.P. 2990, 1001 LJUBLJANA.