atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Nm

Bodo pregnali zimo?

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.02.2013 05:59

Pustni torek je še zadnji dan, ko pustne maske odganjajo zimo, kar pa jim v teh dneh glede na obilje snega bolj težko uspeva. Novo mesto bo danes oklicano za Noru mejstu. Za največje pustovanje v Posavju s fašjenkom poskrbijo v Dobovi.

Ne glede na to bodo danes šole in vrtce preplavile otroške maškare, sledila bodo popoldanska pustna rajanja. Pustovanje bodo ponekod sklenili že nocoj s sežigom pusta, drugje bodo to storili na pepelnično sredo.

Novo mesto bo danes oklicano za "Noru mejstu". Nekaj pred 16. uro se bo na tamkajšnjem Glavnem trgu odvila pustna pogrebna povorka, ki jo bodo sestavljale izvirne maske, ki so jih izdelali novomeški alternativni umetniki, pihalna godba, praporščaki, mažoretke, kurenti in vse druge domače ter povabljene maske.

Za največje pustovanje v Posavju s fašjenkom poskrbijo v Dobovi. Potem ko so na pustno soboto že priredili pustovanje, bodo danes že zarana nastopili tradicionalni kosci in orači. Sledila bosta dobovska otroška pustna povorka ter otroško rajanje, v četrtek pa bodo pokojnega fašjenka oz. gotofka upepelili. V petek se bodo od tega še zadnjič poslovili, v soboto, 16. februarja, pa s 15. mednarodnim karnevalom fašjenk zaključili.