Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

Bodo uspeli razveljaviti noveli zakona o zdravstveni dejavnosti?

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.02.2013 15:16

Pobudniki razpisa referenduma o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti, ki zanj niso uspeli zbrati dovolj podpisov, bodo po njeni uveljavitvi skušali to z novim zakonskim predlogom predvidoma konec meseca razveljaviti.

Sicer so za razpis omenjenega referenduma zbrali dobrih 13.500 podpisov, je povedal prvopodpisani pobudnik Dušan Harlander.

Kot je omenjeni pobudnik in direktor Zavoda za zdravstveno varstvo Novo mesto Harlander povedal na današnji novinarski konferenci v Novem mestu, s pobudo sicer niso uspeli, so pa uspeli nase ter na omenjeno vprašanje opozoriti javnost, lokalno in regionalno politiko.

Hkrati upa, je dodal, da so na svojo stran dobili več poslancev, z glasovi katerih naj bi jim uspelo sprejeti njihovo novo zakonsko pobudo, s katero bodo novelo zakona o zdravstveni dejavnosti skušali razveljaviti.

Kljub temu, da z zbiranjem podpisov niso uspeli, se ne mislijo predati, je opozoril Harlander. Dejal je, da je ministrstvo za zdravje navedenemu novomeškemu zavodu prejšnji teden poslalo sporočilo o zmanjšanju njihovih prispevkov za program javnega zdravja za dobrih 16 odstotkov, hkrati pa se država že umika iz njihovih programov.

Po podatkih njegovega namestnika in pomočnika Janeza Bauerja so podpise zbirali med 3. januarjem in 6. februarjem, največ pa so jih zbrali v Novem mestu, Novi Gorici, Celju, Murski Soboti in Črnomlju. Večino glasov so njihovi prostovoljci v svojem prostem času zbrali na stojnicah, pri zbiranju pa so imeli več organizacijskih, vremenskih, tehničnih in postopkovnih težav.


Pri slednjih je Bauer opozoril na uporabo e-portala javne uprave, pri katerem so imeli njihovi uporabniki težave z nameščanjem komponente za elektronski podpis. Težave pa je pripisal predvsem zastarelosti in nezdružljivosti omenjene aplikacije z novejšimi elektronskimi orodji.

Za svoj neuspeh sicer pobudniki referenduma ne krivijo nikogar od zunaj, veliko pa so se ob tej referendumski pobudi, ki je zavode povezala bolj kot predvidena reorganizacija, sami naučili, je še povedal Bauer.

DZ je novelo zakona o zdravstveni dejavnosti sprejel 21. novembra lani. Ta med drugim predvideva združitev območnih zavodov za zdravstveno varstvo in Inštituta za varovanje zdravja RS v dva nova zdravstvena zavoda - Nacionalni inštitut za javno zdravje in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. S spremenjeno organizacijo naj bi po navedbah predlagatelja novele v proračunu letno privarčevali 1,5 milijona evrov.

Pobudo za začetek zbiranja podpisov za referendum, ki jo je podpisalo skoraj 5000 državljanov, so pobudniki, ki nasprotujejo centralizaciji zdravstva, v DZ vložili 28. novembra lani. Za razpis referenduma bi morali zbrati 40.000 podpisov.

Dušan Harlander, direktor ZZV Novo mesto