mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Krško/Brežice/Sevnica

FOTO: Brežice, Sevnica in Krško v projektu pametnih vasi

Piše: STA

Čas objave:
28.08.2018 07:58

Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, ki upravlja evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja, je Regionalni razvojni agenciji Posavje potrdila udeležbo v projektu Pametne vasi za jutri. Trem posavskim občinam je zanj namenila skoraj 68.000 evrov skupne podpore, med cilji projekta sta čim daljša samostojnost in neodvisnost starejših.

Po podatkih Regionalne razvojne agencije Posavje iz Krškega, ki je vodilni partner lokalne akcijske skupine, bo omenjeni 18-mesečni projekt v občinah Brežice, Sevnica in Krško skupaj stal nekaj več kot 90.000 evrov, sicer pa so ga pripravili skupaj z lokalnimi akcijskimi skupinami Prlekija, Obsotelje in Kozjansko, Goričko 2020 ter Pri dobrih ljudeh 2020.

Projekt v obdobju med 1. januarjem prihodnje leto in 30. junijem 2020 predvideva razvoj "pametnih rešitev na podeželju", so dodali.

Pojasnili so, da koncept Pametnih vasi za jutri med drugim zajema povezovanje lokalnih pridelovalcev in potrošnikov ter omogoča usposabljanja iz različnih ciljno usmerjenih področij. Med temi so navedli usposabljanja na področju digitalne tehnologije, medgeneracijskega sožitja in neformalne oskrbe.

Lotiti se nameravajo tudi ustaljenih predsodkov o starostnikih, ozaveščanja o varovanju narave, o energetski učinkovitosti, ločevanju odpadkov in pomenu lokalne oskrbe.


V ta namen bodo na podeželju pripravili različna izobraževanja. Omenjeni podvig bo "podeželju skozi pilotne izvedbe in različna usposabljanja doprinesel pozitiven učinek pri ohranjanju in izboljšanju kakovosti življenja na podeželju in možnosti za tamkajšnja nova delovna mesta".

Omogočil bo tudi podaljšanje obdobja samostojnosti in neodvisnosti starostnikov, "kar bo odložilo odhod v institucionalno oskrbo in s tem znižalo stroške zdravstvene nege in socialne oskrbe".

Gre torej za "inovativno obliko bivanja v skupnosti, v kateri bodo starostniki dobro varovani in oskrbljeni", hkrati pa nameravajo preučiti zakonske okvire in njihove pomanjkljivosti, "ki jih je potrebno rešiti za še uspešnejše dolgoročno upravljanje in financiranje delovanja" t. i. pametnih srebrnih vasi.

Projekt Pametne vasi za jutri so med drugim zasnovali zaradi naraščajočega staranja in negativnih vplivov globalizacije na podeželske skupnosti, da bi izboljšali življenje na vasi, okrepili storitve na podeželju, omejili izolacijo tamkajšnjih starostnikov in odseljevanje mladih.

Vzpostavitev pametnih rešitev bodo oblikovali in izvedli s pomočjo pilotnih modelov, so še zapisali v posavski razvojni agenciji.