mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Brežice

Brežiški maturanti o tatuju na srcu

Piše: Knjižnica Brežice

Čas objave:
15.12.2017 12:26

Koledar prireditvenih dejavnosti oziroma predavanj v letu 2017 so v brežiški knjižnici zaokrožili s predavanjem Vsemu si kos!

Predavanje so v četrtkovem opoldnevu pripravili in izvedli za dijake 4. letnikov obeh brežiških srednjih šol, v goste pa povabili Simona Mičića in Suzano Štravs.

Simon je avtor knjige Deček s tatujem na srcu, njegova partnerka Suzana pa je letos poleti napisala knjigo Ljubezen v nevihti in moški s tatujem na srcu. Gre za resnični, avtobiografski zgodbi, ki se lahko bereta samostojno oziroma v povezavi. Naslovoma in tudi zgodbama je skupen »tatu«, neizbrisen in neizbrisljiv pečat spolne zlorabe, ki jo je Simon doživel v otroštvu.

Simon in Suzana dokazujeta, da nas na potovanju, imenovanem Življenje, doleti marsikaj. Da nas najtežje izkušnje naredijo močnejše in nam dajo modrost. Ob vsem tem pa je pomembno, koga imamo (takrat) ob sebi.

Gosta nista želela biti del statistike slabih družin. Nista vedela, kateri žanr svojega življenja bosta odigrala. Bila pa sta si enotna, da je čas, da prekineta tragedijo in s skupnimi močmi ustvarita boljši jutri. V knjigah sta spregovorila o bolečih točkah v življenju, se osvobajala okov preteklosti, ob tem pa je resnica sama poskrbela za čiščenje odnosov. V ključnih trenutkih sta hodila v isto smer, zato danes hodita po isti poti. Z »virusom svobodnosti« pa želita »okužiti« še druge. Tudi svoja otroka, najstnika, s katerima svoj vsakdan gradita na odkritih pogovorih. Ti so vedno boljši od prepirov in razlika je očitna. V prepirih je bistvo, kdo ima prav; v pogovorih pa, kaj je prav. Mnogo gradiva za pogovor so jima/jim prinesle knjige. Simon in Suzana pravita, da so knjige izbirale njiju. Črne črke (simbolično težke vsebine) na belih listih (simbolično svetla prihodnost) so tako v vsem tem »maratonu« pomagale vzkliti zrnu, ki sta ga zasadila, a pod težo življenja ni videlo sonca.

Z besedami »Vsemu sem kos!« so pospremili včerajšnje predavanje ob iztekajočem se letu.