Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Ljubljana/Novo mesto

Čebelarjem na treh razpisih na voljo nova nepovratna sredstva

Piše: STA

Čas objave:
22.03.2019 16:00

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je danes objavilo tri javne razpise za čebelarje. Za tehnično pomoč čebelarjem, racionalizacijo sezonske selitve panjev in subvencioniranje vzreje čebeljih matic je skupno na voljo do 323.800 evrov nepovratnih sredstev.

Vloge za tehnično pomoč čebelarjem in racionalizacijo sezonske selitve panjev se bodo začele zbirati peti dan po objavi razpisa v uradnem listu, torej v sredo, in se bodo zbirale do zaprtja razpisov, medtem ko bo vloge za subvencioniranje čebeljih matic mogoče vložiti takoj po objavi vse do 30. aprila, so sporočili z ministrstva.

Čebelarjem se v okviru tehnične pomoči, temu razpisu je namenjenih 264.000 evrov, omogoča posodobitev, kar po oceni ministrstva prispeva k izboljšanju stanja proizvodnje in trženja čebelarskih proizvodov, s tem pa se izboljšuje tudi starostna struktura čebelarjev v Sloveniji.

V okviru racionalizacije sezonske selitve panjev, na razpisu je na voljo do 30.000 evrov, se jim omogoča sofinanciranje nakupa sredstev za prevoz čebel na pašo. "Cilj te podpore je posodobitev sredstev za prevoz čebel na pašo in dvig konkurenčnosti čebelarjenja," so poudarili na ministrstvu.

Pri ukrepu subvencioniranje vzreje čebeljih matic, zanj je namenjenih do 29.800 evrov, pa se vzrejevalcem čebeljih matic dodeli nepovratna sredstva, če so povečali vzrejo kakovostnih plemenskih (rodovniške in gospodarske) čebeljih matic. Vzreja rodovniških čebeljih matic se subvencionira tudi za vzdrževanje trotovskih linij na plemenilni postaji. Ministrstvo skuša s to podporo spodbuditi vzrejevalce čebeljih matic k vzreji bolj kakovostnih matic in k večjemu številu vzrejenih matic.