Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Kot

CI za zaprtje peskokopa Kot predlaga rešitve

Piše: Radio Krka

Čas objave:
08.03.2013 16:16

Člani Civilne iniciative Kot Jurjevica Breže za zaprtje peskokopa Kot se še naprej prizadevajo, da bi skupaj z občino našli ustrezno oziroma trajno rešitev težav, ki jim jih več desetletij povzroča izraba rudnin v bližnjem kamnolomu.

Razmere so takšne, da vse skupaj pošteno boje plat zvonov, opozarjajo v iniciativi, in dodajajo da je zlasti vas Kot s 127 prebivalci talec neusmiljenega kapitala. Črpanje kamnoloma je namreč zlasti za državo skozi koncesnino dobičkonosna niša, delež občine pri tem izplenu pa ni tako velik. "Naše dejavnosti še potekajo in ne bomo odnehali," je odločen član Civilne iniciative Janez Gorše.

Predvsem jih je v slabo volj spravil občinski podrobni prostorski plan, v katerem ni vrisane ceste za obvoznico skozi vas Kot v primeru širitve peskokopa, pod Jurjevico pa je. Območje Kota je v Naturi 2000 in zaradi tega je obvozna cesta izvisela, Peskokop, ki je prav tako v varovanemu območju, se bo po trditvah Goršeta zagotovo širil. Torej dvojna merila. Ker so bili vaščani doslej večkrat tudi z uradnimi dokumenti pristojnih državnih organov, predvsem rudarskih inšpekcij, in občinskimi sklepi, z letnicami 1991 do 1994 ter 2006 in 2012 prevarani, ne verjamejo, da bo bosta koncesinoraja zmogla pred dokončnim zaprtjem pravočasno sanirati obstoječe stanje v kamnolomu. S tem pa podaljšujeta izrabo rudnim oziroma obratovanje kamnoloma.


Poleg hrupa in škode, ki težki večosni tovornjaki povzročajo na hišah in cesti, je varnost tista reč, ki najbolj skrbi občane.

Gorše o rešitvah


Gorše o koncesiji