hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Straža

CI Zalog-Loke pričakuje delovanje občinskih svetnikov glede Ekosistemov

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
17.01.2018 08:49

Vodstvo Civilne iniciative Zalog-Loke se je na povabilo župana Občine Straža v ponedeljek udeležilo skupnega sestanka z občinskimi svetniki. Od občinskih svetnikov pričakujejo odločnejše ukrepanje glede problematike Ekosistemov.

V zvezi nezadovoljivega poteka okoljske sanacije na območju pogorišča obrata družbe Ekosistemi so na sestanku predlagali, da občinski svet na svoji prihodnji seji v zvezi s to problematiko sprejme tri pomembne sklepe.

Ugotovi se, da družba EKOSISTEMI d. o. o., ki je neposredno odgovorna za okoljsko onesnaženje kot posledico požara na lokaciji nekdanje opekarne Zalog, ni izvedla predvidene sanacije pogorišča do določenega roka 01.01.2018. Odpadki niso bili odstranjeni, prav tako ni bilo učinkovito sanirano zaskrbljujoče stanje strupenih izcednih voda, ki se iz površin opekarne Zalog še vedno nekontrolirano izcejajo na kmetijska zemljišča in poniknejo v podtalnico.

Ugotovi se, da do 15.01.2018 še ni oblikovana komisija za spremljanje sanacije pogorišča na lokaciji opekarne Zalog, katero skupno ustanovitev so dogovorile občina Straža, ARSO in MOP.

Civilna iniciativa pozivamo Občino Straža, ki skladno z 9. točko 7. člena Statuta občine skrbi za varstvo okolja in njenega župana, ki na podlagi 3. alineje 24. člena skrbi za izvajanje splošnih aktov občine in izvajanje sklepov občinskega sveta - ta je v zvezi s sanacijo sprejel relevantne sklepe - skladno z ugotovitvami obeh že omenjenih sklepov odločneje pristopita k izvedbi aktivnosti za ekološko sanacijo območja opekarne Zalog. O nadaljnjem izcejanju strupenih izcednih voda pa je nujno potrebno obvestiti vse pristojne organe v RS in zahtevati njihovo takojšnje ukrepanje.