andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Novice Straža

Civilna iniciativa opozorila na dolgotrajnost sanacije pogorišča v Zalogu

Piše: STA

Čas objave:
26.03.2019 11:31

Civilna iniciativa Zalog-Loke je predsednika vlade Marjana Šarca te dni pisno opozorila na dolgotrajnost sanacije pogorišča predlani pogorele podružnice podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži. Kandidat za okoljskega ministra Simon Zajc je glede te sanacije na ponedeljkovem zaslišanju v DZ dejal, da še vedno drži, da bo pogorišče sanirala država.

Zajc, državni sekretar ministrstva za okolje in prostor in kandidat za okoljskega ministra, je na ponedeljkovem zaslišanju pred odborom DZ za infrastrukturo, okolje in prostor dejal, da morajo pri Ekosistemih "na žalost" ponoviti razpis, ker prijavi, ki sta prispeli za odvoz odpadkov s pogorišča, nista bili popolni.

Še vedno pa drži in velja, da bo pogorišče sanirala država. "Sredstva za to imamo rezervirana, vendar bo zdaj krajši zamik zaradi ponovitve tega razpisa," je še povedal Zajc.

Zaloška civilna pobuda je sicer med drugim zapisala, da "izraža odločen protest nad zavlačevanjem sanacije onesnaženega pogorišča", in poudarila, da se stanje na terenu od požara dalje ni spremenilo ter da so tla v bližini pogorišča še vedno onesnažena.

Zavarovani vzorci po ugotovitvah analize kažejo presežene dovoljene mejne vrednosti kovin. Med temi najbolj izstopa cink, ki dosega kritično vrednost prekoračenja. "Območje je zaradi onesnaženja neustrezno za pridelavo rastlin ali živali ter za zadrževanje ali filtriranje pitne vode," so pristavili in še opozorili na ministrovo obljubo.

Nekdanji okoljski minister Jure Leben je namreč "javno obljubil ukrepe za preprečevanje nadaljnjega odtekanja strupenih izcednih voda, obljubil pa je tudi sanacijo degradiranega območja požarišča z odvozom odpadkov, ki zastrupljajo okolico", je še zapisala zaloška civilna pobuda.



Kot je znano, se ministrstvo za okolje in prostor, ki je lani prevzelo vodenje sanacije pogorišča nekdanje podružnice družbe Ekosistemi v Zalogu v Občini Straža, pri javnem razpisu za odvoz tamkajšnjih 7500 ton odpadkov ni odločilo za oddajo javnega naročila in namerava začeti nov postopek za prejem ponudb.

Straški župan Dušan Krštinc se je na omenjeno za STA pred tednoma odzval, da ponovitev razpisa za Občino Straža pomeni vnovični, približno štirimesečni zastoj sanacije, saj naj bi toliko po njegovem terjala ponovitev postopka.

Da ne bi predolgo čakali, bodo skušali pritisniti na ministrstvo in inšpektorat, da bi te postopke čim prej speljali in sanacijo začeli vsaj v poletnih mesecih, če že ne pred poletjem, je še dejal.

Na območju podružnice podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži, ki se ukvarja s proizvodnjo vseh vrst lesnega goriva in proizvodnjo trdnih goriv iz nenevarnih odpadkov, je zagorelo julija 2017. Požar so v štirih dneh pogasil. Na Policijski upravi Novo mesto so povedali, da so kot vzrok požara ugotovili samovžig.

Ker sanacija požarišča od konca leta 2017 stoji, območje zaloške podružnice pa ima novega lastnika, je Leben septembra lani oz. ob svojem nastopu kot minister napovedal odločne ukrepe.