Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: Tudi mi smo šli ''pešaka''

Piše: MO Novo mesto

Čas objave:
19.09.2019 05:36

Na Glavnem trgu v Novem mestu danes poteka Dan brez avtomobila. Dogajanje je popestril tudi Radio Krka z oddajanjem v živo. Radijci Jure Zupančič, Rok Žurga in Ajda Zorko so šli peš z radia, od Ljubljanske ceste v Bršljinu, do Glavnega trga. V sklopu akcije Jure na "Mestu" so hodili 47 minut in se pridružili pisani druščini na današnji prireditvi.

Radijci Petra Majdič, Rok Žurga in Ajda Zorko, so sodelavcu Juretu Zupančiču ob Dnevu brez avtomobila pripravili poseben izziv. Jure se je zjutraj peš odpravil iz studia Radia Krka, od Ljubljanske ceste v Bršljinu, do Glavnega trga v Novem mestu. Ker prihaja iz Grosuplja, mu je Rok narisal zgovoren zemljevid, da bi mu res uspelo, pa sta ga z Ajdo peš pospremila do cilja. V sklopu akcije Jure na "Mestu" so hodili 47 minut in se pridružili pisani druščini na prireditvi. Tam sta zabavna jutranjca program oddajala v živo, iz studia pa je dogajanje spremljala Petra. 

Jure je iz Bršljina do Glavnega trga pešačil 47 minut.jpg
Jure je iz Bršljina do Glavnega trga pešačil 47 minut
Foto: Radio Krka, A.Z.

»Uradno bi morali prehoditi 2,2 km, naredili pa smo jih nekaj več, ker zgrešil pravo smer že takoj na začetku. Narobe sem prebral zemljevid, ki ga je narisal Rok. Če bi šel takoj v pravilno smer, bi lahko prišel do cilja v pol ure ali celo hitreje, vendar mi Ajda in Rok med potjo nista več dajala navodil«. »Smo pa očitno vsi v kar dobri kondiciji, saj na koncu poti nismo bili nič zadihani.« In kakšen vtis je nanj naredilo Novo mesto?»Priznam, da je Novo mesto zelo lepo mesto, tudi pešpot čez Kettejev drevored in Marof mi je zelo všeč, ampak čez domače mesto ga pa ni,« med smehom vtise strne Jure. Pa bi šel peš tudi iz Grosuplja do Novega mesta: »Žal dvomim da se bom kdaj odločil, da bom šel od doma do radia, tako da bo avto še kar naprej primarno prevozno sredstvo, ker se bom tako najbolj zanesljivo pravočasno pridružil Roku v studiu, kjer jutranji program začenjava ob 6. uri zjutraj.«

dan-brez-avtomobila-na-glavnem-trgu, teden-mobilnosti-novo-mesto
Rok Žurga (levo) in Jure Zupančič
Foto: Radio Krka, A.Z.

Vsakoletni dogodek Dan brez avtomobila je v Novem mestu odlično obiskan s strani različnih starostnih skupin, predvsem pa se ga udeležijo vrtičkarji, šolarji, dijaki, ki se preizkusijo na številnih animacijskih napravah, izobraževalnih delavnicah in ostalih družbeno zanimivih aktivnostih, ki spodbujajo trajnostno mobilnost in doprinesejo k osveščanju na tem področju in k širšemu znanju o varnosti v prometu.

Dan brez avta v NM2.jpg
Na Dnevu brez avtomobila je bil tudi Radio Krka
Foto: Radio Krka, A.Z.

V sodelovanju s številnimi društvi in organizacijami tudi letos pripravljajo pester program dogajanja za vse generacije.

dan-brez-avtomobila-na-glavnem-trgu, teden-mobilnosti-novo-mesto
Dan brez avtomobila na Glavnem trgu
Foto: Radio Krka, A.Z.
Za ogled bosta na voljo reševalno in gasilsko vozilo, obiskovalci boste lahko obnovili postopke oživljanja, se pri TIC Novo mesto seznanili z uporabo in izposojo koles GoNm ter opravili registracijo. Potekale bodo številne nagradne igre in animacije: med drugim bodo potekala tekmovanja v menjavi zračnic, v poznavanju prve pomoči in v gasilskih veščinah s PGD Šmihel. Policijska postaja Novo mesto bo predstavila preventivne ukrepe na področju zlorabe drog, pridružili se nam bodo tudi policijski pes in konjeniška policijska enota.

dan-brez-avtomobila-na-glavnem-trgu, teden-mobilnosti-novo-mesto
Dan brez avtomobila na Glavnem trgu
Foto: Radio Krka, A.Z.

Mestna igralnica Juhuhulica se bo predstavila z animacijo in igre za najmlajše, tradicionalno se bo z ustvarjalnimi delavnicami dogajanju pridružilo tudi Društvo za razvoj prostovoljnega dela (DRPD), s predstavitvijo kolesarske opreme (tudi e-kolesa in skiroji) in nasveti bodo sodelovala številna kolesarska društva in podjetja (KK Adria mobil, Kolesarsko društvo Smole in Trgovina Smole, Društvo JB team in JB Center), ki bodo organizirala kolesarski poligon, preizkusili boste lahko naletno težo in silo na »zaletavčku« in priložnostno zaplesali s Plesnim studiem Novo mesto.

dan-brez-avtomobila-na-glavnem-trgu, teden-mobilnosti-novo-mesto
Dan brez avtomobila na Glavnem trgu
Foto: Radio Krka, A.Z.

Nacionalni inštitut za javno zdravje NIJZ pripravlja poligon za preizkus gimnastičnih zmožnosti, KK Žoltasti Troti košarkarski spretnosti poligon, ekipa Društva Naturo pa na igrišču na Drski organizira igralni dan, ki pa ga bodo soustvarjali tudi na Glavnem trgu.

dan-brez-avtomobila-na-glavnem-trgu, teden-mobilnosti-novo-mesto
Dan brez avtomobila na Glavnem trgu
Foto: Radio Krka, A.Z.

S svojimi aktivnostmi se bodo predstavili tudi Rdeči križ Novo mesto (temeljni postopki oživljanja in povijanje), prehospitalne enote Novo mesto in ostale organizacije (GRC Novo mesto, Zdravstveni dom Novo mesto (predstavitev reševalnega vozila), Radio Krka, Avto šola »Y«, Društvo Naturo (predstavitev aktivnosti), Planinsko društvo Krka (predstavitev sekcij, izdelava markacije), Pohodniško društvo Novo mesto, Športno društvo SU, Agencija za varnost prometa).

Ena izmed aktivnosti bo tudi ustvarjalna delavnica malo drugače: "Spimpaj" svoje kolo, čelado in skiro! Pri stojnici Europe Direct bodo lahko otroci svoje kolo, čelado ali skiro dodatno okrasili in naredili še bolj atraktivno. Če je le možno pozovite otroke, da na Dan brez avtomobila prinesejo s sabo vsaj svojo čelado, da jo bodo lahko "uredili" po svoje in jim tako dodali osebni pečat. Stojnica Europe Direct Novo mesto bo poskrbela za nov videz vaših ekoloških prevoznih sredstev ob Dnevu brez avtomobila. Različni materiali bodo na razpolago brezplačno.
Pestro dogajanje bo tako na številnih točkah Dneva brez avtomobila.

dan-brez-avtomobila-na-glavnem-trgu, teden-mobilnosti-novo-mesto
Dan brez avtomobila na Glavnem trgu
Foto: Radio Krka, A.Z.

Za učence oddaljenih šol bodo organizirali brezplačni avtobusni prevoz na prizorišče.

Dan brez avta v nm.jpg
Na Dnevu brez avtomobila je bil tudi Radio Krka
Foto: Radio Krka, A.Z.

Urnik celodnevnega dogajanja na Dnevu brez avtomobila:
7.00-8.00 - priprava prizorišča
8.00-8.20 - prihod dijakov pohodnikov (Peš v šolo) na Glavni trg
9.00 - začetek dogajanja
9.20 - plesna animacija PSNM
9.35 - plesni nastop
9.40 - pozdrav direktorice občinske uprave
9.45 - sprejem pohodnikov dijakov (to ti naknadno sporočim)
9.50 - plesni nastop PSNM
10.00 - začetek tekmovanj
10.00 - 10.30 gasilske veščine
10.30 - 11.00 trotov poligon
11.00 - 11.30 prva pomoč
11.30 - 12.00 tekmovanje v menjavi zračnic
12.20 - 12.30 razglasitev rezultatov
13.00 Zaključek dogajanja
Vse aktivnosti bodo potekale med 9. in 12.30.

Jure v živo 01


Rok v živo 02


Jure v živo 03