kopitar 2 Odkrito.si

Po Tini Maze tudi on! Je očka iz pravljice

amir abdaković Svet24.si

Mladi Ljubljančan: "Ne morem gledati otrok v ...

Molk Petisvet

O vsem tem je najbolje molčati!

profimedia-0334675824 Svet24.si

Konec poletja: za septembrskim vročinskim valom ...

Vladimir Putin, svč Svet24.si

FOTO & VIDEO: Putin je v roke vzel novo rusko ...

maja zupan miss 2017 Najstnica.si

VIDEO: Kako se pripraviti na lepotno tekmovanje?

tanja ribič Njena.si

Tanja Ribič navdušila s fotografijo v spodnjem ...

Novice Novo mesto

Danes je dan družin

Piše: STA

Čas objave:
15.05.2018 15:19

Generalna skupščina ZN je leta 1994 razglasila 15. maj za mednarodni dan družin. Letošnji je namenjen ozaveščanju o vlogi družin in družinskih politik pri doseganju bolj vključujočih družb. Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) danes začenja tudi teden družin, v katerem bodo muzeji in galerije ves teden ali en dan družinam nudili prost vstop.

Letošnje zaznamovanje mednarodnega dneva družin poteka pod geslom Družine in vključujoče družbe, pri čemer bo poudarek na pomenu zagotavljanja enakih pravic vsem družinskim članom, zlasti ženskam. Izpostavljen bo tudi pomen socialne zaščite za socialno vključenost in družinsko usmerjenih politik, so sporočili iz ZPMS.

V slednji ob mednarodnem dnevu družin poudarjajo velik pomen družin. "Družine igrajo pomembno vlogo pri ustvarjanju in vzdrževanju miroljubnih in vključujočih družb, ki so nepogrešljive za trajnostni razvoj. Raziskave kažejo, da so otroci, ki so razvili varne vezi v svojih družinah, bolj samozavestni in sočutni odrasli. Večja je verjetnost, da bodo vključeni v delo skupnosti in bodo imeli dobro znanje za reševanje težav. Študije tudi kažejo, da bodo varno vzgojeni otroci bolj verjetno razvili močne odnose in imeli stabilno družinsko življenje," so zapisali.

Glede enakih pravic vseh družinskih članov, na čemer bo tudi poudarek ob letošnjem mednarodnem dnevu družin, so navedli, da morajo vlade držav zagotoviti, da imajo ženske enak dostop do gospodarskih virov, lastništva zemljišč in druge lastnine, pa tudi dela, ki zagotavlja dostojno preživetje zanje in njihove družine. Otroci pa imajo pravico do ustrezne prehrane in zatočišča ter odraščanja v vzdušju ljubezni in harmonije.

V ZPMS so v tednu družin v sodelovanju s kulturno-umetniškimi organizacijami pripravili tudi vseslovensko akcijo Za družine brezplačno, ko muzeji in galerije ves teden ali pa en dan v tem tednu ponudijo družinam prost vstop. Seznam ustanov, ki sodelujejo v akciji, je objavljen na spletni strani ZPMS.