Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

Danes najhladnejši majski dan?

Piše: STA/ARSO

Čas objave:
15.05.2018 09:15

Ledeni možje in mokra Zofka, ki po ljudskem izročilu prinašajo hladne dni in deževje sredi maja, so letos nekoliko zamenjali vloge. Ledeni možje so namreč prinesli nestanovitno deževno vreme, na god svete Zofke, danes pa bo po napovedih meteorologov verjetno najhladnejši majski dan s popoldansko temperaturo pod 20 stopinj Celzija.

Letos so ledeni možje prinesli precej dežja, Zofka pa bo prinesla še nadaljnjo ohladitev, ki pa ne bo zelo izrazita, je vremensko dogajanje opisal dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje Brane Gregorčič.

"V višinah se nad Evropo kar obnavlja ciklonsko območje in tako je ozračje tudi nad Slovenijo zelo nestabilno. Nestanoviten tip vremena se bo še nadaljeval, in to še vsaj teden dni ali celo deset dni. Kakšne ustalitve vremena tako še ne pričakujemo," je dejal Gregorčič.

V tem tednu bodo tudi temperature nekoliko nižje, kot so bile v zadnjih tednih, ko so bile znatno nad dolgoletnimi povprečji. Ta teden bo verjetno precej blizu normalnim temperaturam za ta letni čas. V torek bo lahko meja sneženja prehodno tudi nekje nad 1800 metri, kasneje pa se bo spet dvignila nad 2000 metri, je še pojasnil Gregorčič.

Dopoldne bo dež oslabel in ponekod tudi ponehal. Popoldne se bo na vzhodu delno razjasnilo, na zahodu bo ostalo pretežno oblačno. Še bodo nastajale plohe, ki jih bo več na zahodu države. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 18 °C.

Ledeni možje, sveti Pankracij, Servacij in Bonifacij, godujejo od 12. do 14. maja. V preteklosti so jim pripisali krivdo za mrzlo in mokro vreme, ki se ob še možnem prodoru polarne zračne mase nad naše kraje lahko pojavi v maju. Za njimi danes, 15. maja goduje sveta Zofija. In ker na njen god rado dežuje, so ji po ljudskem izročilu nadeli ime mokra oziroma polulana Zofka.

Po ledenih možeh se ravnajo mnogi vrtičkarji po Sloveniji, saj velja, da je s saditvijo nekaterih sadik na prosto dobro počakati, da minejo ledeni možje in da se zemlja dovolj ogreje. To še posebej velja za plodovke, med katere spada na slovenskih vrtovih priljubljen paradižnik.