kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

FOTO: Danes Še zadnjič očistimo Slovenijo

Piše: TIC Šmarješke Toplice

Čas objave:
15.09.2018 08:03

V organizaciji Ekologov brez meja in pod okriljem globalne pobude Očistimo svet bodo danes prostovoljci po vsej državi čistili Slovenijo. Čiščenje poteka na lastno odgovornost! Organizatorji prosijo, da udeleženci ne pobirajo salonitnih plošč. V primeru, da naletijo na neeksplodirana ubojna sredstva ali večje količine nevarnih odpadkov, se naj obrnejo na 113.

še zadnjič pridruži se.jpg
Še zadnjič Očistimo Slovenijo
R.K.

Po dveh akcijah v letih 2010 in 2012 naj bi bila tokratna, vsaj po navedbah organizatorjev, zadnja, saj je njihov cilj, da bo država ostala čista za vedno.

K sodelovanju je pristopilo več kot 70 odstotkov slovenskih občin, posamezniki pa se lahko akciji, ki bo danes potekala še v 160 drugih državah, pridružijo tudi v primeru, če v občini ni organiziranega dogajanja. Ekologi brez meja med drugim pozivajo vse, naj očistijo odpadke v svoji okolici in posodobijo register divjih odlagališč z vnosom morebitnih novih odlagališč, na katera naletijo.

155635_189095_172331_169382_odpadki.jpg

Akcijo Očistimo Slovenijo podpira več kot 80 partnerjev in podpornikov. Slovenijo naj bi čistili tudi znani Slovenke in Slovenci. Akcija poteka pod okriljem globalne pobude Očistimo svet, v okviru katere bodo po vsem svetu ta konec tedna potekale podobne prostovoljske akcije, glavna tema pa bo boj proti plastičnim odpadkom.
V pobudi sodelujejo predstavniki lokalnih oblasti in civilne družbe iz 130 držav, poteka pa že 25 let. Vsako leto naj bi bilo v njej angažiranih preko 35 milijonov prostovoljcev in je s tem ena največjih okoljskih iniciativ na svetu.

Novo mesto
Mestna občina Novo mesto si skupaj s Komunalo Novo mesto, ki je koordinator akcije, aktivno prizadeva pristopiti k sodelovanju in skrbi za čisto okolje. Vabijo vsa društva, šole, vrtce, krajevne skupnosti in ostale organizacije, da se na akcijo odzovejo v čim večjem številu.  Na spletni strani Komunale Novo mesto pa lahko preverijo že potrjene lokacije zbiranja odpadkov.

Šmarješke Toplice

Občina Šmarješke Toplice se skupaj z lokalnimi društvi pridružuje vseslovenski akciji "Očistimo Slovenijo".Čiščenje območja Šmarjeških Toplic bo potekalo to soboto ob 9.00 uri z zbirnim mestom udeležencev čistilne akcije pri Prinovcu v Šmarjeških Toplicah. Na skupnem zbirnem mestu boste prejeli rokavice in vrečke za smeti. Po končani čistilni akciji bo za udeležence ob 12.00 uri na voljo topla malica v športnem parku Šmarješke Toplice.

Mirna Peč
V sklopu tretje nacionalne prostovoljske čistilne akcije bodo člani Jamarskega kluba Novo mesto ob sodelovanju občine Mirna Peč očistili vhodni del jame Mala Vratnica. Jama se nahaja na hribu Ostri vrh, ki leži med Dobrniško dolino in znano kraško dolino Globodol. Jamarji bodo začeli čistiti jamo to soboto okoli 8. ure zjutraj, izvlek odpadkov pa bodo izvedli s pomočjo traktorskega vitla. Čistili bodo ves dan.