Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Ljubljana

Danes še muhasto, potem vse topleje

Piše: STA

Čas objave:
19.07.2019 10:20

Danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, pojavljale se bodo posamezne plohe in nevihte. Ob morju bo suho. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 od 29, na Primorskem do 31 stopinj Celzija.

Jutri bo pretežno jasno, pozno popoldne ali zvečer lahko na severozahodu nastane kakšna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 17, ob morju do 19, najvišje dnevne od 27 do 32 stopinj Celzija.

V nedeljo in ponedeljek bo sončno in vroče, s temperaturami okoli in tudi nad 30 stopinj Celzija. Popoldne lahko predvsem v gorskem svetu nastane kakšna nevihta.

»Vse kaže, da se nam obeta nov, letošnji 2. vročinski val. Nekateri meteorološki izračuni pa nakazujejo na to, da bo naslednji teden v precejšnjem delu Evrope zares izjemno vroč za mesec junij,« so zapisali pri Neurje.si. Po njihovih napovedih bi se lahko temperature v drugi polovici tedna tudi pri nas dvignile krepko nad 35, ponekod celo do 40 stopinj Celzija. Poudarjajo sicer, da »tako ekstremno vročino kažejo le nekateri izračuni meteoroloških modelov, vendar je kaj takega v prihodnjem tednu povsem možno.« Modeli pa vsekakor napovedujejo nov vročinski val, vendar bo več njegovi intenziteti in časovnem obsegu znanega v prihodnjih dneh.

Ameriški znanstveniki: Letošnji junij globalno najbolj vroč 

Podatki o temperaturah za letošnji junij, ki so jih v četrtek objavili ameriški strokovnjaki za podnebje, so potrdili to, kar smo Evropejci, prebivalci Azije ter delov Afrike in Južne Ameriške, nekako uganili že sami. Ta mesec je bil globalno najbolj vroč, odkar so pred 140 leti začeli beležiti podatke o temperaturah po svetu. 


Glede na analizo ameriške Nacionalne uprave za oceane in ozračje (NOAA) je letošnji vročinsko rekordni junij "premagal" temperaturni rekord, ki so ga zabeležili junija 2016. Bil je tudi 414. zaporedni mesec in 43. zaporedni junij, odkar so globalne temperature nadpovprečne, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Podatki ameriške uprave za oceane in ozračja so skladni z analizami drugih vlad in kažejo neprekinjen trend segrevanja ozračja, zaradi česar bi lahko leto 2019 glede na podatke, zabeležene od leta 1880 dalje, postalo eno izmed najtoplejših doslej. Poročilo NOAA navaja, da so bile junijske globalne temperature kopnega in oceanov za 0,95 stopinje Celzija višje od povprečnih 15,5 stopinje Celzija v 20. stoletju.

Rekordne temperature so prejšnji mesec zabeležili po delih Srednje in Vzhodne Evrope, severa Rusije, Azije, Afrike, Južne Ameriške ter delih Indijskega, Tihega in Atlantskega oceana, še navaja poročilo.  Podatki NOAA ocenjujejo tudi obseg arktičnega ledu. V juniju je bil ta drugi najmanjši v zadnjih 41 letih, odkar beležijo podatke o njem. Obseg arktičnega ledu je bil obenem 10,5 odstotka pod povprečjem iz obdobja med letoma 1981 in 2010.