mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Dolenjska/Bela krajina/Posavje

Darilna slikanica za prvošolce

Piše: STA

Čas objave:
18.09.2019 13:19

Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS je tudi letos pripravilo darilno slikanico za prvošolce - Škrat Kuzma dobi nagrado Svetlane Makarovič z ilustracijami Tomaža Lavriča. Prvošolcem v Sloveniji ter slovenskim otrokom zunaj slovenskih meja so 25.500 izvodov slikanice razdelili danes, na dan zlatih knjig in ob začetku bralnega leta.

Pri Društvu Bralna značka Slovenije so darilno slikanico za prvošolce pripravili skupaj s podporniki in Javno agencijo za knjigo RS. Kot so sporočili, bo nekaj izvodov slikanice ostalo v šolskih knjižnicah.

Škrat Kuzma dobi nagrado.jpg
Škrat Kuzma dobi nagrado
Foto: Bralna značka

Na šestih izbranih šolah so slikanice razdelili priznani avtorji. Na OŠ Ljubke Šorli Romjan v Doberdobu jih je razdelila Anja Štefan, na OŠ Franja Goloba Prevalje Primož Suhodolčan, na OŠ Dobravlje (POŠ Vipavski križ) Nataša Konc Lorenzutti, na OŠ Sava Kladnika Sevnica (POŠ Studenec) Aksinja Kermauner, na OŠ Frana Saleškega Finžgarja Lesce in na OŠ Antona Janše Radovljica pisateljica Barbara Hanuš in na OŠ Belokranjskega odreda Semič Vesna Radovanovič.

Kot so še sporočili, za bralno značko vsako leto bere 140.000 bralcev, kar je okoli 70 odstotkov vseh osnovnošolcev. Vsako leto pri bralni znački v osnovnih šolah sodeluje 7000 mentorjev, prebranih knjig je vsako leto več kot pol milijona.

S predajo donacije za nakup novih knjig za izbrane slovenske šolske knjižnice se je danes zaključila tudi akcija Pižama & mleko, s katero je podjetje Spar Slovenija 16 šolskim knjižnicam namenilo donacijo v skupni višini 20.000 evrov. S podarjenimi sredstvi bodo izbrane šole, ki delujejo zunaj urbanih središč, obogatile police svojih knjižnic in tako učencem omogočile dostop do širšega izbora kakovostne otroške in mladinske literature, so sporočili iz podjetja.

Med prejemniki denarne donacije so osnovne šole Vinica, Stari trg ob Kolpi, Fara, Kapela Križevci, Veržej, Miklavž pri Ormožu, Istrskega odreda Gračišče, Rudija Mahniča - Brkinca Pregarje in Raka ter podružnične šole Osilnica, Adlešiči, Griblje, Kočevska Reka, Puconci in Ambrus.

Naštete šole so bile izbrane zato, ker v okoljih, kjer delujejo, učencem le šolska knjižnica omogoča dostop do knjige. V teh krajih in vsaj še deset kilometrov okoli njih ni splošnih knjižnic in knjigarn, prav tako tam ni postajališča bibliobusa.

V Sparu so projekt zasnovali v sodelovanju z mladinskim pisateljem Boštjanom Gorencem - Pižamo. Nastali sta izvirni pravljici Izgubljeni biseri in O zajčku, ki se mu ni nehalo kolcati, pri pisanju katerih so mu na pomoč priskočili uporabniki Sparovih družbenih omrežij. Pravljici sta bili nato natisnjeni na embalaži Spar trajnega mleka z namenom, da kupce prek izdelka spomnita na branje.