Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Ljubljana/Novo mesto

Dars namerava še letos zrušiti vse preostale cestninske postaje

Piše: STA

Čas objave:
13.04.2019 17:17

Dars namerava v okviru investicijskega obnavljanja vozišč ter rekonstrukcije odsekov zaradi odstranitve cestninskih postaj letos urediti 61 kilometrov vozišč avtocest in hitrih cest. Kot so sporočili iz Darsa, nameravajo zrušiti še preostalih 21 cestninskih postaj, skupna vrednost gradbenih del pa bo znašala nekaj manj kot 31 milijonov evrov. Na dolenjski avtocesti bodo odstranili postaji Drnovo in Krško, vključno s celovito rekonstrukcijo vozišč.

Dars je za omenjen sklop rušitev pred kratkim sklenil 8,7 milijona evrov vredno pogodbo s konzorcijem Cestnega podjetja Ptuj in sarajevskega Euroasfalta.

Čelne cestninske postaje Drnovo in stranske na priključku Krško bodo združili s preplastitvijo nekaj manj kot osemkilometrskega odseka vozišča. Pogodbo za obnovo vozišča je Dars sklenil z novomeško družbo CGP v vrednosti 7,9 milijona evrov. Pripravljalna dela so že stekla, promet pa bo med obnovo posamezne polovice avtoceste urejen dvosmerno po drugi polovici avtoceste, po enem pasu v vsako smer vožnje.

V kratkem bodo po napovedih Darsa stekla tudi pripravljalna dela za odstranitev in preureditev območja čelne cestninske postaje Videž in tamkajšnje stranske cestninske postaje Kozina. Pogodba za odstranitev in preureditev območja preostalih primorskih cestninskih postaj Videž, Bazara, Senožeče, Divača, Kozina ter sanacijo voziščne konstrukcije priključkov Senožeče, Divača in Kozina je Dars prav tako sklenil pred kratkim. Dela bo izvedel konzorcij podjetij CPK, Kolektor CPG in GVO, pogodbena vrednost pa znaša slaba 6,2 milijona evrov.



Jeseni Dars načrtuje še obnovo nekaj manj kot štirih kilometrov cestišča na obeh polovicah hitre ceste na odseku med Vogrskim in Šempetrom pri Gorici. Hkrati pa bodo odstranili čelno cestninsko postajo Bazara in preuredili njeno območje.

V letošnjem letu bodo odstranili še cestninske postaje Pesnica, Dragotinci, Prepolje, Kompolje, Dob, Blagovica sever, Blagovica jug, Lukovica sever, Lukovica jug, Krtina sever ter Krtina jug.

Pogoj za začetek odstranjevanja cestninskih postaj je bila lanska uspešna uvedba novega elektronskega cestninskega sistema za tovorna vozila.