mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

Poznate svoje centimetre?

Piše: Zdravstveno vzgojni center, ZD Novo mesto, V.L.

Čas objave:
11.10.2019 08:39

Slovenci na prvo mesto med vrednotami postavljamo zdravje, vsaj na papirju. Kako pa je v realnosti? Nemalokrat je zdravje samoumevno. No, vsaj dokler je prisotno. Ko pa ga enkrat več ni, je to edina stvar, ki nam je pomembna. Ker brez zdravja ni nič.

Le kdo še ni kdaj rekel: ''Vse bi dal, samo da bi bil zdrav''. Pa čeprav že samo zaradi prehlada ali malo hujše viroze. Ko izustimo ta stavek, je ponavadi že prepozno…

Bolezni srca in ožilja so v Sloveniji še vedno na prvem mestu med vzroki za umrljivost. Dejstvo je, da ima vsak drugi Slovenec prisoten vsaj en dejavnik tveganja, ki negativno vpliva na njegovo zdravje in povečuje verjetnost, da bo doživel srčni infarkt, možgansko kap. To so dejavniki, na katere se večinoma da vplivati: o prevelika telesna teža, kajenje, telesna neaktivnost, nezdravo prehranjevanje,…

Debelost je eden izmed najbolj perečih zdravstvenih problemov moderne družbe. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je že leta 1997 debelost razglasila za globalno epidemijo. Po nekaterih izračunih naj bi bilo do leta 2025 po vsem svetu predebelih že kar 2,7 milijarde ljudi, zato je 11. oktober posvečen ozaveščanju o problematiki in razsežnostih epidemije debelosti in številnih bolezni, povezanih s prekomerno telesno težo.

Debelost je kronično presnovno stanje, ki je posledica prepletanja tako genetskih dejavnikov, kot tudi dejavnikov okolja. Zanjo je značilno kopičenje maščevja v telesu. Težava pa ni samo ta, da ne izgledamo kot manekeni, kar tudi ni pogoj za zdravo telo. Vsaka skrajnost je lahko zdravju škodljiva. Nekaj maščobe imamo pod kožo namreč vsi. Večji zdravstveni problem predstavlja maščoba, ki se nabira v predelu nad pasom, kot tista, ki se nabira pod pasom. Nevarnost se skriva od znotraj. To so maščobne celice, ki se postopoma nalagajo tudi okoli notranjih organov.

Debelost lahko opredelimo na več načinov. Eden izmed njih je izračun Indeksa telesne mase (ITM), ki se izračuna tako, da vašo težo v kilogramih delite z vašo višino v metrih na kvadrat. ITM = [telesna teža v kg] : [telesna višina v m]2

ITM.jpg
Indeks telesne mase
Foto: ZD Novo mesto

Če pa imate pri roki šiviljski meter, lahko izmerite tudi obseg trebuha. Meri se v višini popka. Ženske naj bi izmerile vrednosti pod 80 centimetrov, moški pa pod 94 centimetrov.

Na tržišču obstaja veliko praškov, krem, tablet, ki naj bi pomagale, da čudežno shujšate čez noč. Ne zapravljajte denarja, ker se bo čez noč čudežno stanjšala samo vaša denarnica. Dejstvo je, da odvečnih kilogramov nismo pridobili čez noč, zato jih tudi izgubiti ne moramo tako hitro. Predvsem pa to tudi ni zdravo. Ravno tako se ne poslužujte ekstremnih diet, ker izgubljene teže ne boste uspeli vzdrževati. K zmanjševanju telesne teže pristopite premišljeno in z načrtom. Začnite s spremembami, ki jih boste z lahkoto vzdrževali.

Zakaj ne bi za začetek v svojo prehrano uvedli zajtrk, ali pa namesto raznih, s kalorijami polnih, sokov začeli piti vodo? Počasi delajte na spremembi svojega življenjskega sloga, telo vam bo sledilo. Seveda se bo potrebno kdaj odreči dodatnemu kosu tortice, seveda bo potrebno včasih telovadit, ko se vam mogoče sploh ne bo dalo. Izguba telesne teže žal ni enostaven proces in tega se morate zavedati. Je pa na koncu, ko pridete na cilj, zagotovo vse poplačano. Tako z boljšim zdravjem, kot tudi s počutjem. 

Povprašajte o vključitvi v delavnico Zdravo hujšanje vašega osebnega zdravnika ali referenčno sestro. Lahko pa se z vprašanjem obrnete tudi na vodjo Zdravstveno-vzgojnega centra Zdravstvenega doma Novo mesto, mag. vzgoje in menedžmenta v zdravstvu Mojco Šenica, preko e-pošte mojca.senica@zd-nm.si.