ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

Štirje novomeški dijaki na olimpijadi v ZDA

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
18.06.2019 12:58

V Oswegi v ZDA te dni poteka olimpijada genijalcev, med katerimi pa sta tudi dve novomeški ekipi - Šolskega centra Novo mesto in Gimnazije Novo mesto.

V Oswego v državi New York so na olimpijado odpotovali včeraj. Poročali smo že, da je prvotna 5-članska ekipa mladih računalniških entuziastov s Šolskega centra Novo mesto zmagala na največjem slovenskem tekmovanju podjetniških idej in produktov v Novi Gorici, ekipa Gimnazije Novo mesto je bila druga.

Končni produkt, ki so ga pripravili dijaki Šolskega centra Novo mesto je inovativni sistem UniBill, s katerim so Žiga Povhe, Nikita Galuh Kapušin, Anže Kocjančič, Luka Kovačič in Tit Šober, ki ga je kasneje zamenjal Jaka Kordiš pod mentorskim vodstvom Romana Kapša in Danijele Erenda navdušili žirijo na državnem tekmovanju Popri v Novi Gorici. Ekipa, sicer v precej okrnjeni zasedbi, si je sodelovanje na olimpijadi genijev prislužila brezplačno, oz. jim je brezplačno udeležbo na olimpijadi v ZDA prinesla zmaga na državnem tekmovanju. Je pa v Oswego odpotovala tudi ekipa novomeške gimnazije, ki je osvojila drugo mesto na že omenjenem tekmovanju za sok Heijus. S 100 odstotnim nefiltriranim jabolčnim sokom z dodatkom vitaminov, mineralov in super zelišč sta Andrej Pelko in Valentina Bojanec, pod mentorskim vodstvom Simona Jeraja, Verene Potočnik in Janeza Gorenca, navdušila, saj sok odličnih nutricijskih vrednosti uvršča na trg funkcionalnih zdravih pijač, je nefiltriran, zaradi česar ohrani večino uporabne hranilne vrednosti, ki jo vsebuje sveže jabolko. Od antioksidantov in pektina, do vlaknin, kalija, vitamina E in tako naprej. Strokovna žirija je osnovno prednost tega soka pred tovrstnimi konkurenčnimi pijačami poudarila predvsem svežino, saj je narejen iz svežega sadja, gre za lokalen proizvod, brez arom, saj mu dodajajo izključno zelišča in je 100 odstotno naraven brez dodanega sladkorja. Zagotovo odlična podjetniška ideja.

A, vrnimo se k zmagovalcem državnega tekmovanja Popri in k ideji, ki je prišla s Šolskega centra Novo mesto. Mentorica zmagovalne ekipe, profesorica Danijela Erenda je pred odhodom v Oswego za našo oddajo povedala, da je ekipa več mesecev složno delala, razvijala ideje in snovala končni produkt, zdaj pa je na vrsti predstavitev še na olimpijadi genijalcev. Prepričana je, da jim bo ta izkušnja izjemna popotnica za nadaljnje delo in življenje.

V Oswego sta včeraj tako odšla dva dijaka Šolskega centra Novo mesto Žiga Povhe in Anže Kocjančič, ki bosta zastopala barve prvotno pet-članske ekipe, pridružila pa se jim je tudi mentorica Danijela Erenda. V času priprav na olimpijado se je del ekipe zamenjal, oz. dobili so novega člana Jako Kordiša, ki je v ekipo prinesel še dodatno znanje. Vsak je bil zadolžen za svoje področje, a vedeli so, da bo konkurenca v Oswegi močna, saj gre vendar za izbrane, za najboljše ideje oz. za vrhunske ekipe. Pri delu z dijaki je Erendovi pomagal tudi somentor Roman Kapš. Oba sta bila izjemno vpeta v delo ekipe, jo vodila na pot rešitev in po najboljših močeh usmerjala ekipo.

Na rezultat in na sodelovanje na olimpijadi je izjemno ponosen tudi ravnatelj Srednje elektro šole in tehniške gimnazije Boris Plut, ki pravi, da so mladi inovatorji precej bolj pogumni od njihovih generacijsko starejših kolegov, do uspeha pa jih pogosto odpelje tudi zavidljivo znanje in »mladostniška predrznost«.

Sicer pa je podjetniška ideja UniBill na Šolskem centru Novo mesto nastala v sklopu projekta Scidrom. Gre za platformo, ki omogoča shranjevanje prejetih računov v elektronski obliki in nadomešča klasične papirnate račune. Preko spletne ali mobilne aplikacije nudi pregled nad shranjenimi računi kadarkoli in kjerkoli. Platforma izboljša izkušnjo uporabnika saj mu omogoča pregled porabe sredstev po trgovinah, olajša shranjevanje računov za izdelke z garancijami, poenostavi postopke reklamacije izdelkov, hkrati pa zmanjša stroške trgovcev, ki jih imajo s klasičnimi računi, ob tem pa še razbremeni okolje. Za uporabo UniBill rešitve si mora vsak uporabnik zagotoviti osebno kodo, ki jo v obliki brezstične kartice ali bar kode v elektronski obliki, predloži na blagajni pred zaključkom nakupa. Po končanem nakupu se podatki o nakupu samodejno shranijo na uporabnikov račun UniBill platforme. Registracija v sistem je za uporabnika brezplačna, strošek izdaje elektronskega računa, ki znaša 1 cent, pa nosi prodajalec, ki je hkrati najemnik rešitve.

Predstavitev tekmovalnega projekta na olimpijadi seveda poteka v angleščini. Da bi bila udeležba dveh članov tekmovalne ekipe z državnega tekmovanja najbolj korektna, so se odločili za žreb. In sreča je bila najbolj naklonjena Žigi Povhetu in Anžetu Kocijančiču, ki sta danes že v Oswegi. A tudi tisti, ki so ostali doma, stiskajo pesti in so prepričani, da so ekipno delo doma, izjemno opravili, Žigi in Anžetu pa povsem zaupajo. Nikita Galuh Kapušin, ki se ji je žreb za odhod na olimpijado v ZDA za malenkost izmaknil, ostaja sicer doma, tako kot Jaka Kordiš in Luka Kovačič ter njihov drugi mentor Roman Kapš.