bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Cene Prevc, Martin Golob Njena.si

Je znani župnik povedal preveč - se bo Cene ...

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Novice Mokronog - Trebelno

Dočakali javno razgrnitev OPN-ja

Piše: Radio Krka

Čas objave:
22.10.2012 16:23

Od danes do vključno 22. novembra bodo zainteresiranim lahko vpogledali v novi Občinski prostorski načrt Občine Mokronog-Trebelno. Med 30-dnevno javno razgrnitvijo bosta tudi dve javni obravnavi – 7. novembra v Mokronogu in dan kasneje na Trebelnem.

„Občinski prostorski načrt je pomemben dokument, saj določa pogoje in smernice prostorskega in s tem tudi gospodarskega, socialnega in kulturnega razvoja občine v prihodnje. Z novim OPN bodo priložnost za razvoj in investicije dobili tako gospodarstveniki kot tudi mlade družine v vaseh, da si ustvarijo in zgradijo svoj dom. Seveda pa omogoča tudi razvoj obeh vodilnih naselij – Mokronoga in Trebelnega,“ ob začetku javne razgrnitve poudarja višja svetovalka za okolje in prostor na Občini Mokronog-Trebelno Mateja Podgoršek.

Pri usklajevanju z nosilci urejanja prostora so bili sicer v občini Mokronog-Trebelno srednje uspešni, saj so od v osnutku načrtovanih površin za poselitev uskladili le polovico. Posebej zapletena pa je situacija v želeni gospodarski coni na Puščavi na meji z Občino Šentrupert, ki tam v bližini tudi načrtuje gospodarsko cono. Gospodarski coni na tem območju nasprotujejo tako na kmetijskem ministrstvu kot v direktoratu za prostor, češ da je to zemljišče najboljše kmetijsko zemljišče, ki je potrebno za proizvodnjo hrane (v resnici gre za zamočvirjene travnike) in da vsaka občina ne potrebuje svoje cone. A v Mokronogu so prepričani, da bo takšne cone za podjetnike v občini treba ustvariti, saj gospodarske dejavnosti z vplivi na okolje zaradi stroge okoljske zakonodaje ne bo več mogoče umeščati v naselja.

V Mokronogu so k pripravi novega občinskega prostorskega načrta pristopili takoj po formiranju občine 1. januarja 2007. Po številnih usklajevanjih z nosilci urejanja prostora, med drugim z okoljskim in kmetijskim ministrstvom, je od danes ta strateški dokument na ogled vsem zainteresiranim, da preverijo, kakšen je načrtovani prostorski razvoj občine ter kakšno je okoljsko poročilo v okviru celovite presoje vplivov plana na okolje. Novi občinski prostorski načrt si lahko občani in ostali ogledajo med uradnimi urami na občini ali pa v digitalni obliki na spletni strani mokronog-trebelno.si ali s pomočjo aplikacije PISO in nanj na posebnem obrazcu podajo pripombe in predloge.


Sicer pa se v Mokronogu lotevajo tudi urejanja poslovno-stanovanjske cone Mokronog. Ideje o tem, kako bi približno pet hektarov velikemu območju vdahnili pravo življenjsko energijo, bodo iskali na okrogli mizi to sredo, 24. oktobra, ob 17. uri v mokronoškem kulturnem domu.


Mateja Podgorsek o pomenu OPN