Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Cerklje ob Krki/Brežice

Država bo v zameno za uporabo vojaških objektov sofinancirala lokalno infrastrukturo

Piše: STA

Čas objave:
30.07.2019 12:10

Ministrstvo za obrambo bo zaradi obremenitev, ki jih povzroča delovanje Slovenske vojske na osrednjem vadišču Poček, strelišču Bač in letališču Cerklje ob Krki, sofinanciralo investicije v lokalno javno infrastrukturo. Po predlogu, ki ga mora potrditi še vlada, bi občinam Pivka, Ilirska Bistrica in Brežice namenili 1,7 milijona evrov.

Slovenska vojska (SV) namreč z uporabo večjih vojaških infrastrukturnih objektov, kot so Osrednje vadišče SV Postojna (vadišče Poček in strelišče Bač) in vojaško Letališče Cerklje ob Krki, v večjem obsegu uporablja tamkajšnjo lokalno javno infrastrukturo. Z občinami na teh območjih ima ministrstvo za obrambo sklenjene posebne dogovore, ki med drugim predvidevajo tudi sofinanciranje posodabljanja lokalne javne infrastrukture, ki jo v povezavi z vojaškimi objekti souporablja SV.

Na podlagi teh dogovorov je sedaj obrambno ministrstvo pripravilo predlog sofinanciranja investicij v občinah Pivka, Ilirska Bistrica in Brežice. Predlog, ki ga mora potrditi še vlada, predvideva sofinanciranje v višini 800.000 evrov v letošnjem in 900.000 evrov v prihodnjem letu.

Največ sredstev pa bo po predlogu namenjenih za sofinanciranje vlaganj v infrastrukturo v občini Brežice, in sicer letos in prihodnje leto po 400.000 evrov. S temi sredstvi bodo obnovili lokalno cesto v Dolenji Pirošici, uredili križišče lokalnih cest in druge cestne infrastrukture v naselju Črešnjice, obnovili odsek lokalne ceste Velike Malence-Vrhovska vas ter sofinancirali nakup novih gasilskih vozil.

Vsi infrastrukturni objekti, ki jih sofinancira država, so v lasti občin, še pojasnjujejo na obrambnem ministrstvu.