kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

Etnični minus bo krila občina

Piše: Radio Krka

Čas objave:
07.03.2013 13:55

V ponedeljek smo opozorili na nujne obveznosti etnične skupnosti, ki jih ta ne izpolnjuje, in sicer gre za neplačevanje vrtca. Zapadlih obveznosti je že za okoli 8000 evrov. Novomeški župan pa je za Radio Krka povedal, da bo lanski dolg etničnih do vrtca, v višini 6.303 evre, poravnala občina.

Potem ko v ponedeljek na novomeški občini še ni bilo jasno kako bodo reševali nastalo situacijo pa je danes župan Alojzij Muhič povedal, da bo lanske zapadle obveznosti romskih staršev do vrtca Pikapolonica, v višini 6.303 evre, krila občina. Muhič je ob tem povedal, da bo občina sredstva zagotovila z denarjem, ki ga Vrtcu Pedenjped nameni za materialne stroške!? Če to ne bo dovolj pa še z rebalansom proračuna. Zapadle obveznosti iz letošnjega leta, teh je za enkrat okoli 2.000 evrov, pa bodo skušali izterjati. Muhič upa, da se jim bo s Centrom za socialno delo Novo mesto uspelo dogovoriti o načinu odtegovanja zneska za plačilo obveznosti do vrtca od socialne pomoči.

Spomnimo: 
V novomeški občini med drugim v sklopu Vrtca Pedenjped v romskem naselju deluje tudi enota Pikapolonica, v katero vključenih 28 otrok. Meta Potočnik, ravnateljica Vrtca Pedenjped je povedala, da so se težave s plačevanjem vrtca pojavile z novim Zakonom o uveljavitvi pravic iz javnih sredstev (ZUJPS), ki je stopil v veljavo januarja lani, in sicer vrtec ni več brezplačen za tiste, ki so prejemajo denarno socialno pomoč. V skladu z navedenih zakonom so Centri za socialno delo izdali odločbe o znižanem plačilu vrtca.

Podatke o izdanih odločbah, ki so veljale od 1.1.2012, so v vrtcu prejeli šele v mesecu juniju 2012. Na podlagi izdanih odločb je večina romskih otrok razvrščenih v 2. dohodkovni razred, kar pomeni prispevek v višini 10% od cene programa, za dva otroka je bilo določeno 20% plačilo, za enega tudi 30%. Za vse te otroke so vzgojno varstvene storitve za mesec junij že obračunali po novih odločbah, opravili pa so še poračun od 1.1.-31.5.2012, kajti vsi starši so imeli obračunano akontacijo, to je oprostitev plačila.

Glede problematike plačevanja so se v vrtcu posvetovali tudi s Centrom za socialno delo. Ker starši niso poravnali niti enega računa za vzgojno-varstvene storitve, so pisno zaprosili Mestno občino Novo mesto za pomoč pri reševanju problematike zapadlih terjatev. Po stanju na dan 31.12.2012 je dolg staršev otrok Romov znašal 6.303,27 EUR.


V mesecu januarju 2013 so v vrtcu starše-dolžnike obvestili, koliko znaša mesečno plačilo storitev glede na izdano odločbo od 1.1.2013. Strokovni delavki vrtca sta starše obiskali na domu, ti pa so podpisali obrazec »Izjavo starša«, da se strinjajo, da vrtec obremeni njihov osebni račun za poravnavo vzgojno varstvenih storitev in obrazec »SOGLASJE za direktno obremenitev SEPA«(trajniki).

Od 21 odprtih trajnikov v skupnem znesku 547,63 EUR (obračun storitev za mesec JANUAR 2013), je bil realiziran le eden, v znesku 29,06 EUR.

Skupaj dolg do vrtca znaša že okrog 8.000 evrov.


Alojzij Muhič, župan Mestne občine Novo mesto