reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Nm

Etnično neplačevanje, Balažkova upa na občino

Piše: Radio Krka

Čas objave:
04.03.2013 09:25

Medtem ko romska svetnica poudarja pravice etnične skupnosti in opozarja na nestrpnost posameznikov ter napoveduje ovadbe, bi pričakovali, da bo v etnični skupnosti opozorila tudi na nujne dolžnosti. Gre za neplačevanje vrtca in znesek, ki znaša že okrog 8.000 evrov! MO Nm ne najde rešitve. Balažkova bo predlagala rebalans proračuna za poplačilo dolga.

Podatek, ki ga objavljamo, zahteva temeljit odgovor pristojnih. Gre namreč za dolžnost in porabo davkoplačevalskega denarja. Znesek neplačanih prispevkov za vrtec znaša že skoraj 8.000 evrov, pa čeprav starši vsak mesec prejmejo sredstva.

MO NM ne najde rešitve
Vodja urada za šolstvo, šport in mladino na Mestni občini Novo mesto, Aleš Berger je povedal, da so se o problemu plačilne nediscipline pogovarjali tudi z romsko svetnico Dušico Balažek. Prav na njeno pobudo so Romi podpisali soglasja, da se plačila izvajajo preko trajnika. Do danes je bil od 21, poravnan le eden znesek. Berger je povedal, da so njihovi računi obremenjeni s terjatvami, vrtec pa je očitno zadnji na seznamu. Berger dodaja, da skušajo na občini najti ustrezno rešitev, vendar ta trenutek ne vedo kaj storiti.  Zanimalo nas je tudi ali bo občina poravnala njihove obveznosti do vrtca, Berger je odgovoril, da tudi to še ni jasno.

Balažkova bo predlagala, da se dolg poravna z rebalansom proračuna MO NM
Romska svetnica Dušica Balažek ne ve kje se je zapletlo, da niso bili zneski plačani preko trajnika. Na prihodnji seji občinskega sveta Mestne občine Novo mesto pa bo Balažkova predlagala, da se z rebalansom proračuna poravna dolg do vrtca. Na vprašanje ali se ji zdi pošteno, da bi občina poravnala dolg romskih staršev do vrtca, glede na to, da je tudi kar nekaj neromskih staršev, ki prav tako ne zmorejo plačevati oskrbnine, pa Balažkova pravi, da »poskusiti ni odveč.« Dodaja pa, da Romi dobivajo zelo »malo denarne socialne pomoči, ker so pobirali kosovne odpadke, prodajali papir.« Na vprašanje, da pa ravno zaradi tega verjetno imajo sredstva za poplačilo dolga, pa Balažkova pravi, da »resnično ne ve zakaj ni bil njihov račun bremenjen preko trajnika.«

Ste se morda tudi Vi znašli v socialni stiski? Verjamemo, da je v takšni situaciji življenje neprijazno. Pa vendar je Slovenija še vedno socialno urejana država, ki nudi socialno pomoč, tudi v zneskih. In v iskanju težav s katerimi se soočajo starši ob plačevanju vrtca smo naleteli na zanimiv podatek. Kot je znano se je z Zakonom o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUJPS), ki velja od 1.1.2012, marsikaj spremenilo, med drugim tudi obvezno plačevanje vrtca za vse, torej brez izjem.

In pri tem smo naleteli na zanimivo informacijo. V novomeški občini med drugim v sklopu Vrtca Pedenjped v romskem naselju deluje tudi enota Pikapolonica, v katero vključenih 28 otrok. Meto Potočnik, ravnateljico Vrtca Pedenjped smo vprašali, kako je s plačevanjem vrtca in ali se morda soočajo s kakšnimi težavi, sploh če vemo, da je kriza.

Potočnikova je pojasnila, da so na podlagi določil Zakona o vrtcih, ki so veljala do 31.12.2011, bili vsi starši Romov, ki so prejemali denarno socialno pomoč, oproščeni plačila vrtca. Z Zakonom o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUJPS), ki velja od 1.1.2012, pa to določilo ne velja več. V skladu z navedenih zakonom so Centri za socialno delo izdali odločbe o znižanem plačilu vrtca.

Podatke o izdanih odločbah, ki so veljale od 1.1.2012, so v vrtcu prejeli šele v mesecu juniju 2012. Na podlagi izdanih odločb je večina romskih otrok razvrščenih v 2. dohodkovni razred, kar pomeni prispevek v višini 10% od cene programa, za dva otroka je bilo določeno 20% plačilo, za enega tudi 30%. Za vse te otroke so vzgojno varstvene storitve za mesec junij že obračunali po novih odločbah, opravili pa so še poračun od 1.1.-31.5.2012, kajti vsi starši so imeli obračunano akontacijo, to je oprostitev plačila.

Glede problematike plačevanja so se v vrtcu posvetovali tudi s Centrom za socialno delo. Ker starši niso poravnali niti enega računa za vzgojno-varstvene storitve, so pisno zaprosili Mestno občino Novo mesto za pomoč pri reševanju problematike zapadlih terjatev. Po stanju na dan 31.12.2012 je dolg staršev otrok Romov znašal 6.303,27 EUR.

V mesecu januarju 2013 so v vrtcu starše-dolžnike obvestili, koliko znaša mesečno plačilo storitev glede na izdano odločbo od 1.1.2013. Strokovni delavki vrtca sta starše obiskali na domu, ti pa so podpisali obrazec »Izjavo starša«, da se strinjajo, da vrtec obremeni njihov osebni račun za poravnavo vzgojno varstvenih storitev in obrazec »SOGLASJE za direktno obremenitev SEPA«(trajniki).

Od 21 odprtih trajnikov v skupnem znesku 547,63 EUR (obračun storitev za mesec JANUAR 2013), je bil realiziran le eden, v znesku 29,06 EUR.

Z današnjim dne dolg do vrtca znaša že okrog 8.000 evrov.

Dušica Balažek, romska svetnica


Aleš Berger, vodja urada za šolstvo, šport in mladino na MO NM