Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Podsreda

FOTO: 13. praznik kozjanskega jabolka

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.10.2012 18:13

V Podsredi je živahno na 13. prazniku kozjanskega jabolka. Sejem bo potekal še v nedeljo. Tradicionalni sejem v trgu Podsreda se letos ponaša z rekordnim številom, kar 139 stojnicami, in preko 160 ponudniki.

Praznik svečano odprejo tradicionalno z ugrizom v jabolko, letos pa so raje pripravili jabolčni sorbet, s katerim so nazdravili slavnostni govornik minister Franc Bogovič, minister Vinko Gorenak, direktor Kozjanskega parka Hrvoje Teo Oršanič , župan občine Kozje Dušan Andrej Kocman in župani sosednjih občin, ki sodijo znotraj zavarovanega območja, direktorji slovenskih parkov in številni drugi gostje na prireditvi.

Od leta 2009 izbirajo Carjeviča – tj. najbolj skrbnega lastnika travniških sadovnjakov, letos je ta naziv med 20-timi ocenjenimi travniškimi sadovnjaki prejel Janko Dobravc iz Ješovca v Kozjem. Ponaša se z okoli 40 starimi drevesi, med katerimi je tudi okoli 115 let stara jablana. Prireditev popestri tudi izbor 'štrudlmojstrce,' v pripravi jabolčnega štrudla, tekmovanja v lupljenju najdaljšega olupka in športne prireditve.

Sejem ostaja etnološka in ekološka prireditev domačinov in mojstrskih umetniško obrtniških delavnic iz drugih zavarovanih območij. Ekološke kmetije ponujajo stare sorte jabolk, kmetijske pridelke pridelane na sonaravni način in izvirno ter domiselno predelano sadje v ozimnico. Obrtniške delavnice pa ponujajo vrhunske izdelke ljudske tradicionalne obrti. Na prireditvi se predstavljajo tudi društva in strokovne službe, ki upravljajo s prostorom zavarovanega območja ter množica glasbenih skupin, ki s kulturnim programom pod šotorom prispevajo k prijetnemu vzdušju na prireditvi.


Sinoči so v Kozjanskem parku pripravili tradicionalno, prav tako 13. razstavo starih sort jabolk v tamkajšnji Slovensko bavarski hiši, preko 50 jih je, je povedal avtor Adrijan Černelč, skupaj z razstavo Sadje na znamkah iz zbirke Janka Štampfla. Sočasno s prireditvijo poteka fotografski ex-tempore, na razstavišču pa je poteka tudi tradicionalna razstava gob Gobarskega društva Kozjansko Kozje, ki predstavlja okoli 240 gob.


Carjevič Janko Dobravc


Nagovor ministra Franac Bogoviča na otvoritvi kozajsnke jabke


Župan Kozjega Dušan Andrej Kocman o prireditvi