900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto/Ljubljana

FOTO: Največ Julij rojenih julija

Piše: SURS

Čas objave:
11.07.2018 11:26

Prebivalci Slovenije imamo skoraj 55.000 različnih imen, med katerimi je nekaj tudi takih, ki so enaka imenom nekaterih mesecev, le da jih seveda pišemo z veliko: april, maj, julij, avgust.

dojencki, otroci, novorojencki.jpg

Medtem ko je ime April žensko osebno ime, ki ga ima v Sloveniji 10 prebivalk, so imena Maj, Julij in Avgust moška imena, a obstajajo tudi v ženskih različicah.

Da so Maje majske, saj ima vsaka šesta Maja rojstni dan v maju, smo že ugotavljali. To je približno še enkrat toliko, kot je Maj, rojenih v katerem koli drugem mesecu. Povezava med imenom Maja in poimenovanjem tega meseca je torej očitna. Podobno velja tudi za moško obliko tega imena: kar 19 % prebivalcev z imenom Maj se je rodilo v maju.

Ime Julij ni prav pogosto moško ime. Ima ga 206 moških, ki so v povprečju stari skoraj 51 let. Največ jih je bilo rojenih v štiridesetih letih prejšnjega stoletja, v času samostojne Slovenije pa četrtina vseh. Največ vseh s tem imenom je bilo res rojenih v juliju (12 %), vendar pa ne dosti manj tudi v januarju in marcu. Podobno velja za žensko različico tega imena: Julija. V Sloveniji živi 2.999 prebivalk s tem imenom; posebno modno pa je postalo to ime po letu 2000. Od leta 2011 dalje je bilo celo osmo največkrat dodeljeno dekliško ime. Povprečna starost prebivalk z imenom Julija v Sloveniji je tako 15 let. Največ, 13 %, jih je bilo rojenih v mesecu juliju. Približno tolikšen je tudi odstotek prebivalk z imenom Julia (pisna različica istega imena), ki so se rodile v juliju, število vseh pa je nižje (212).

Avgust je moško ime starejših generacij, v Sloveniji jih živi 852 in so v povprečju stari skoraj 65 let. Še nekoliko starejši so Augusti (68 let), le da jih je pri nas mnogo manj: 42. V avgustu se je rodilo 28 % Avgustov in 26 % Augustov, kar je bistveno več, kot se jih je rodilo v preostalih mesecih. Prebivalk z imenom Avgusta je 56 (po letu 1981 se to ime ni več pojavilo).

Povezava med imeni prebivalcev, rojenih v poletnih mesecih, in cerkvenim koledarjem

V preteklosti se je pri izbiri imena novorojenca zelo pogosto upošteval cerkveni koledar (otrok je dobil ime svetnika, ki je godoval na dan njegovega rojstva ali vsaj zelo blizu temu datumu), od konca šestdesetih let prejšnjega stoletja pa se je tak način izbire imena čedalje bolj opuščal. Ta praksa, tj. upoštevanje cerkvenega koledarja pri izbiri imena, je vplivala tudi na število različnih imen, ki so bila v uporabi; seznam je bil bistveno krajši kot je danes. V preteklosti je bilo torej z istim imenom poimenovanih veliko več prebivalcev, kot jih je danes.

Distribucija prebivalcev s posameznim imenom glede na mesec rojstva nam pokaže, da je za nekatera izmed imen teh prebivalcev značilno, da se v posameznem mesecu rojstva njihovih nosilcev pojavijo v opazno večjem številu in odstotku kot v katerem koli od preostalih mesecev. Gre za povezavo med izbranim imenom in imenom svetnika, ki goduje v določenem mesecu. Večinoma gre za bolj staromodna oz. nekoliko starinska imena, tj. taka, ki so bila v večjem obsegu razširjena v bolj ali manj oddaljeni preteklosti in ki so danes v večjem obsegu imena starejših generacij.

Od prebivalcev z imeni, ki se pojavijo po več kot 1.000-krat, je bil v juniju rojen vsak četrti Alojz ali Alojzij (najbolj znani goduje 21. 6.) v juliju vsaka četrta Ana ali Anica (sv. Ana goduje 26. 7.).

Ime Ana pa sodi poleg tega hkrati tudi v skupino imen, za katera pravimo, da so zimzelena, vedno moderna. Ime Ana je sicer drugo najpogostejše žensko, ki so ga dobivale in ga dobivajo novorojene deklice v vseh obdobjih in ki je, verjetno nekoliko tudi zaradi kratkosti, popularno tudi v našem času. To ime se med deklicami, rojenimi po letu 1981, uvršča med prvih deset najbolj priljubljenih, v obdobju 1991–2010 pa je bilo celo četrto največkrat izbrano ime. Prav iz statistike tega imena je lepo vidna povezava med imenom in cerkvenim koledarjem: od prebivalk z imenom Ana, rojenih do konca šestdesetih let prejšnjega stoletja, je bila vsaka tretja rojena v mesecu juliju, od tistih, ki so se rodile po letu 1970, pa vsaka deveta.

Tudi največ prebivalcev z imenom Jakob je bilo rojenih v juliju (sv. Jakob goduje 25. 7.), največ Jernejev pa v avgustu (jernejevo: 24. 8.). Ker obe omenjeni imeni sodita na seznam tistih, katerih priljubljenost do našega časa ni zamrla, je razlika med mesecema, v katerih se je rodilo največ Jakobov oz. Jernejev, v primerjavi s preostalimi meseci manj očitna kot pri imenih, ki so bila bolj popularna v preteklih časih in jih v našem času najdemo v glavnem med starejšimi generacijami. Tudi največ žensk z imenom Jerneja je bilo rojenih v avgustu.

Če vas zanima, kako pogosto je vaše ime, pobrskajte po http://www.stat.si/ImenaRojstva/sl .