900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

FOTO: Največja slovenska okoljska prostovoljska akcija

Piše: Ekologi brez meja, K.S.

Čas objave:
22.08.2018 11:44

Ob svetovnem dnevu Zemlje Ekologi brez meja sporočajo, da imajo dovolj. 15. septembra bodo še zadnjič očistili Slovenijo, nato pa bodo morali kot družba vse moči usmerjati v preprečevanje nastajanja odpadkov in posledično tudi smetenja.

Na območju JV Slovenije imajo trenutno potrjeno udeležbo občin: Kočevje, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert in Šmarješke Toplice.

Ključni cilj tokratne akcije ni samo čiščenje in postavljanje rekordov v udeležbi in količini zbranih odpadkov, ampak še zadnjič množično in združeno povabiti prebivalce Slovenije, da se aktivirajo in dajo prispevek lepšemu in čistejšemu okolju. Hkrati je vsa pozornost usmerjena v to, da s skupnimi močmi v nadaljevanju poskrbimo, da Slovenija ostane čista za vedno preko spodbujanja preprečevanja nastajanja odpadkov in boljšega ravnanja z njimi.

V več kot polovici slovenskih občin priprave že potekajo, na lokalnem nivoju bodo poleg čistilnih akcij urejali parke in zelenice, čistili vodotoke, izpeljali ozaveščevalne in druge aktivnosti. 94 občin še potrebuje lokalne koordinatorje, zato organizatorji pozivajo angažirane posameznike in občine, da se pobudi priključijo in izkoristijo pripravljenost prostovoljcev.

K akciji je pristopilo že več kot 50 partnerjev in podpornikov - prostovoljno delo ali materialni prispevek daje resnično težo akciji, ki stremi k povezovanju pobud in organizacij s ciljem, da sporočilo doseže vse prebivalce. Že več mesecev poteka ponovni pregled registra divjih odlagališč, na strokovnem dogodku so se iskale dolgoročne rešitve nadzora in ozaveščanja o stanju odpadkov v okolju, tokrat pa je posebna pozornost namenjena tudi vodi in popisu vodotokov v okviru projekta Očistimo vode.


Z začetkom ozaveščevalno medijske kampanje mesec pred akcijo so se odprle prijave na akcijo za prostovoljce. Z namigi, kako rešiti različne okoljske izzive, se pridružujejo ambasadorji akcije, na spletni strani akcije se nabira veliko pozitivnih praks in uporabnih nasvetov, do 'dneva Č' pa se bodo zvrstile še številne druge spremljevalne aktivnosti.

Cilj akcije in edini način, da ohranimo okolje in Slovenijo zeleno, je dolgoročno spreminjati pogled na odpadke, zato se aktivnosti 15. septembra ne bodo končale. V prihodnjih mesecih in letih se bo ideja
množičnosti preusmerila v druge konkretne projekte in kampanje.

Slovenija v svetu visoko vihti zeleno zastavo in je navdih množicam, zato pozivajo vse, da ste zraven!