gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Dunaj/Bela krajina/Dolenjske Toplice

FOTO: Svetloba na Dunaju

Piše: KP Kolpa, B.G.

Čas objave:
10.02.2019 08:47

Invalidsko upokojena fizioterapevtka Rezka Arnuš se je popolnoma predala slikarstvu in dejstvo, da ji je ostalo manj kot 5% vida, je pri tem ne ustavi. Velikokrat sodeluje na slikarskih kolonijah v Beli krajini in se redno vrača v Krajinski park Kolpa, imela pa je tudi že veliko samostojnih razstav.

rezka-arnus-slika-1-400x300[1].jpg
Svetloba na Dunaju
Foto: Brane Arnuš

Je rojena Belokranjka, kar se pogosto odraža v njeni izbiri motivov, z možem, ki ji je močna opora pa živita v Dolenjskih Toplicah. Na eni od slikarskih kolonij KP Kolpa v Žuničih je ustvarila tudi sliki: vile Kolpijanke kot mit iz pripovedi in realno delo njenega otroštva – ko se otrok v igri nevarno približa Kolpi – a ga pred utopitvijo obvaruje angel varuh. Kot se Rezka spominja svojega otroštva so bile utopitve otrok in tudi odraslih takrat precej pogoste.

rezka-arnus-slika-400x300[1].jpg
Svetloba na Dunaju
Foto: Brane Arnuš

Rezka Arnuš:
»Bela palica, ki jo uporabljajo slepi pri hoji zunaj doma, me že čaka v kotu predsobe. Vem, da bo enkrat postala moja sopotnica. Ne bojim se z njo ven na cesto, strah pa me je, da ne bi mogla več slikati. Že sedaj mi pri slikanju pomaga mož.«

IMG_0253.jpg
Svetloba na Dunaju
Foto: Brane Arnuš

Rezkino slikarsko delo je bilo je bilo izbrano za plakat Svetovnega molitvenega dne (World day of prayer - New York), ki bo marca letos v Sloveniji. Zaradi tega so jo opazili tudi v Avstrijski organizaciji SMD in jo povabili, da razstavlja tudi na Dunaju in 22. januarja je bila otvoritev razstave na kateri je sodelovala tudi slovenska veleposlanica mag. Ksenija Škrilec. Razstava bo odprta do meseca aprila. Ker dobro sodelujejo že vrsto let, ji je Javni zavod Krajinski park Kolpa v okviru svojih možnosti pomagal tudi pri tem dogodku.

IMG_0221.jpg
Svetloba na Dunaju
Foto: Brane Arnuš

Če ne boste imeli priložnosti obiskati razstave na Dunaju, pa si njene umetnine poskušajte ogledati ob kakšni drugi priložnosti, saj so vredne pozornosti.