Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Straža

FOTO: 9. Martinov pohod v Straži

Piše: Jože Pečnik

Čas objave:
11.11.2018 09:55

Člani Društva vinogradnikov Straža so včeraj, dan pred sv. Martinom, pripravili zanimiv in dobro obiskan pohod po dolini Krke.

Pohodniki, bilo jih preko sto, so krenili iz nekdanje železniške postaje v Straži po pohodni poti na levem bregu Krke, ki je z lepo brvjo pri šoli povezana z desnim bregom. Ob poti so postavljena različna otroška lesena igrala in številne športne naprave za vadbo telesa. Namen pohoda je bilo gibanje, hoja in prihod na čist zrak. Polnih pljuč kisika so pohodniki že v Selih naredili prvi »oddušek« nato pa nadaljevali pot do cerkve sv. Martina v Zalogu. Tu je pohodnikom v izbrani napovedi domači farni župnik predstavil zgodovinsko osebnost sv. Martina, pomen vina kot zdravilne in za človeški organizem pomembne pijače, ki veseli duha in krepi telo. S ponosom je omenil vse, kar je bilo postorjenega v obnovi cerkve, ki je zares zanimiva in lepa sakralna stavba in ponos občanov Straže. Na kmečkem dvorišču so se z bogato Martinovo ponudbo izkazale kmečke žene Turističnega društva Straža.

IMG_7814.JPG
Pogostitev
J. P.

Pohodniki iz Vrhnike, bilo jih je velik avtobus, kar niso mogli vsega prehvaliti. Bili so tudi očarani nad lepoto krajine ob Krki in Temenici, urejenih pohodnih poteh in gostoljubju vinogradnikov Nove Gore, Stare Gore in Straške Gore. Z obronkov je bil ob prečudovitem sončnem dnevu lep razgled v dolino, vse tja proti Mirni gori, Rogu in Gorjancem. Vinske kleti, zidanice, so bile danes v vhodnem delu črne, to se pravi po vinogradniško, so bile odprte in so vabile goste. Pokušina mošta oziroma že mladega vina, je bila vsem v užitek. Veliko pohodnikov, ki so se prvič podali na tak pohod, je prav prišla vsaka beseda o vinu, kulturi pitja, raznih opravilih in delu v kleti in kletarjenju, ki da takšen izbor vin. Zares je bila tu prešerna, radoživa druščina ljudi, ki so se med potjo pogovarjali in navezovali stike za kvalitetnejši način življenja, kr je pravzaprav moto takega vinogradniškega pohoda.

IMG_7805.JPG
pokušina mladega vina
J. P.

Predsednik društva je ob koncu, na Straški gori, v zidanicah, ki jih zdaj upravlja župan z ženo, ob dobrem golažu in juhi, prebral in povedal par besed iz vinskega brevirja, o tem kako razumeti vino. Resnica namreč je: za ene vedno je, za druge ga nikoli ni bilo in ga ne bo. Vino je sopotnik srečnim, ni pa odrešenik nesrečnim. Nato so vsi prisluhnili harmoniki in zaplesali.