Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Gabrovka

FOTO: Antonov pohod in Festival potic

Piše: K.Č.

Čas objave:
13.06.2019 12:03

Na drugo soboto v juniju se je odvila že enajsta tradicionalna celodnevno prireditev »Gabrovka, tu sem doma«, ki združuje več dogodkov. V jutranjih urah se je po blagoslovu domačega župnika na pot po Antonovem pohodu podalo okoli 150 pohodnikov. Le-ti so lahko v sočnem vremenu občudovali lepote gabrovških vasi od Gabrovke, preko Moravške Gore, Vodic in Podpeči, do Moravč in Roj nazaj do Gabrovke.

Na poti so bili poleg naravnih in kulturnih znamenitosti deležni tudi prijaznosti in odprtosrčnosti domačinov, ki so pohodnike lepo sprejeli in jih tudi pogostili.

Festival potic.jpg
Festival potic
Foto: K.Č.

Že v petek pa se je začel Festival potic. Tričlanska komisija: Robert Merzel, Janja Žagar in Lijana Lovše so imeli polne roke dela, saj je na ocenjevanje prispelo kar 41 potic. Med njimi so našteli 25 različnih okusov. Najbolj so bili presenečeni nad poticama, ki so ju spekli domači osnovnošolci pod mentorstvom učiteljice Matejke Strah Bajec. Obe sta se okitili s priznanjem, orehova je prejela srebrno, pehtranova pa bronasto priznanje. Sicer pa je bilo podeljenih 6 zlatih, 11 srebrnih in 13 bronastih priznanj ter eno posebno priznanje za inovativno tehniko zvijanja potice.

20190608_150419.jpg
V Gabrovki že enajstič Antonov pohod in Festival potic
Foto: K.Č.

V veliko veselje organizatorjev se je v letošnjem letu razširil tudi nabor društev, ki so sodelovala na Festivalu potic: Gabrovka, Dole, Polšnik, Litija – Šmartno, Trebnje in Bučka. Prispele potice so bile v soboto razstavljene skupaj z izdelki domače in umetnostne obrti in so si jih obiskovalci lahko ogledali skozi ves dan. V času prireditve so domači gasilci za ogled odprli tudi gasilski muzej. V popoldanskih urah pa je sledila še kulturna prireditev z razglasitvijo rezultatov Festivala potic 2019, na kateri so sodelovali mladi domačini z recitacijami o domu in domovini ter Folklorna skupina Večerna zarja iz Velikega Gabra.

20190608_105704.jpg
V Gabrovki že enajstič Antonov pohod in Festival potic
Foto: K.Č.

Antonova sobota je tako v Gabrovki spet zbrala in navdušila množico ljubiteljev lepe narave, domačih dobrot in slovenske kulturne dediščine. In kot je vabil verz ene izmed recitacij: »Dobrodošli k nam ste prav vsi, ki nepozaben dan želite si...« Dobrodošli še kdaj. Če ne prej, pa na Antonovo 2020.