kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Kočevje

FOTO: Baker s pokopališč končal v Italiji?

Piše: Radio Krka

Čas objave:
21.03.2013 22:05

Obnovljene kapele na kočevskih pokopališčih, ki so v upravljanju tamkajšnjega podjetja Komunala, so bile pred leti tarča dobro organizirane skupine zmikavtov.

Dolgoprstneži so se lotevali bakrenih delov streh in žlebov na teh olepšanih objektih, ko pa je začel vir "surovin" usihati, so brezobzirno udarili na kulturne stvaritve priznanega akademskega kiparja Staneta Jarma.
Tako so z osrednjega pokopališča z ene mrliške vežice sneli štiri, velikosti 180 x55 centimetrov, v bakru leta 1966 v liku žene upodobljene žalostne figure, na drugi mrliški vežici pa prerezali električni kabel in nato odtujili štiri bakrene lestence. Slednji so se lotili kljub temu, da je v tej vežici ponoči ležal mlajši mrlič. Likovna oprema visoke umetniške vrednosti je skupaj tehtala okoli 80 kilogramov. Ocenjena je na 35 tisoč evrov, zanjo pa bi na odpadu zaslužili borih 340 evrov.
"Lepo naprošam tiste, ki so zmogli brez sramu vstopiti med rajne in odtujiti te umetnine, naj jih vrnejo" je s trpkim glasom lopove rotil pred dvema letoma umrli umetnik.

Možem postave je kasneje uspelo Jarmove stvaritve najti razrezane v gnojniščni jami na robu Kočevja in jih vrnili Komunali. Da bi bilo zadoščeno pravici, bi morala slednja lopove tožiti za krajo, a ker se zavedajo, da je ta bitka izgubljena že vnaprej, tega niso storili. V tistemu času so barabini z mrliških vežic v Mozlju in Stari Cerkvi odnesli precej kovin za kritino, z mestnega pokopališča v Kočevju pa baker, obrobe in žlebove.


Nočna kraja, višek vandalizma, se je po petih letih znova zgodila med mrtvimi dušami
"Tarča so seveda bili bakreni deli za katere so svojci umrlih plačali ne malo denarja. Kot vidite odtujena je glava izlita iz barka, doprsna kipa, ki staneta do petnajst tisoč evrov po kosu, razrezani, saj jih storilci v takšni obliki prodajo naprej, pa dobijo le nekaj deset evrov. Vsaj s petnajstih grobov so se lotili križev, svetilk, vaz in drugih kovinskih podob," je dejal Nedeljko Dragojević- Stojkin, zadolžen za pogrebe na tem pokopališču. Policija naj bi bila za petami storilcem ali storilcu kaznivega dejanja, sled do njih pa naj bi vodila skozi luknjo na žični ograji pokopališča.
V policijski upravi Ljubljana so zapisali, da ni znan čas tatvin, saj je bilo pokopališče pokrito s snežno odejo, oškodovanci so dejanje opazili šele v času, ko je sneg skopnel.

Pa so "skopneli" tudi odtujeni nagrobni predmeti? Tudi policija zagotovo ve, da ukradena pločevina preko dobro organizirane lopovske mreže konča v bratskih državah združene Evrope, mimo nekdanjih državnih meja.