Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Brežice

FOTO: Brežiški študenti pri načrtovanju turističnega razvoja

Piše: B.P.

Čas objave:
13.01.2018 09:43

Študenti magistrskega programa Turizem Fakultete za turizem Univerze v Mariboru so pripravili vizijo in načrt turističnega razvoja kraja Prezid, ki se nahaja na hrvaški strani Loške doline.

S svojim delom sodelujejo v projektu, ki sta ga pripravila Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS ter Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

S projektom želijo tamkajšnje slovenske kmete vzpodbuditi k razvojnemu pristopu h kmetijski dejavnosti ter revitalizirati zamejska področja, kjer živijo Slovenci. Eden od načinov je tudi razvoj odgovornega in trajnostnega turizma, za katerega so svoje ideje prispevali študenti. Njihovo delo je potekalo od oktobra naprej, ko so prvič obiskali Prezid in si na dvodnevnih terenskih vajah ogledali lokalne znamenitosti, namestitvene kapacitete ter spoznali domačo kulinariko in gostoljubne domačine. Po analizi in pripravi načrtov so ponovno odšli v Prezid in v torek, 9. 1. 2018, predstavili svoje ideje domačinom ter predstavnikom ministrstva in urada. Dogodka se je s strani ministrstva udeležil Vladimir Čeligoj, sekretar Službe za podporo živilsko predelovalni industriji in promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov ter predstavniki urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Rudi Merljak, Jelena Malnar in Marjan Cukrov. Prisotni udeleženci so bili navdušeni nad možnostmi, ki jih ponuja turistični razvoj. Študenti bodo svoje delo tudi zbrali v obliki zbornika ter izdali knjigo.