meglic tomi 4_5pot_v160 Odkrito.si

Tomiju Megliču srce ukradla znana slovenska ...

Polona Sepe Svet24.si

Poslovila se je ena prvih slovenskih režiserk

girls-602168 Petisvet.si

Bolečine in znaki za nekaj drugega: odpadanje las...

Christian Schwarz-Schilling Svet24.si

Dramatično opozorilo: V BiH mogoča nova vojna, ...

samantha cohen 1 Svet24.si

Kraljica je blokirala vojvodinjo Meghan

bff vichy friends Njena.si

Slovenke v najboljših prijateljicah iščejo ...

silva d Njena.si

Po nastopu v šovu Ljubezen po domače se ji ...

Novice Brežice

FOTO: Cankar jih je združil ob besedi in kavi

Piše: A.D.

Čas objave:
16.05.2018 09:32

10. maja je minilo 142 let od rojstva Ivana Cankarja, velikega slovenskega pesnika, pisatelja in dramatika. V Domu upokojencev Brežice so se združili stanovalci, člani bralnega kluba Lastovke, zaposleni ter Knjižnica Brežice.

Cankar 2.JPG

Ob slikah so spregovorili o njegovem življenju, ki je bilo v celoti posvečeno pisanju. Kot prvi slovenski poklicni pisatelj je v svojih delih opozarjal na vsakdanje težave in lepe trenutke preprostih ljudi. Ob branju odlomkov njegovih del so odkrivali lepote Vrhnike in Rožnika skozi njegove oči. Misli o domači besedi in pomenu matere so mnogim poslušalcem segle globoko v srce že pred mnogimi leti. Njihovo skupno srečanje pa je obudilo tudi marsikateri spomin.

Cankar 1.JPG

Med občinstvom je bilo veliko takšnih, ki se spomnijo del Enajsta šola pod mostom in nepozabne Skodelice kave. Program sta popestrili stanovalki z branjem njegovih pesmi. 

Druženje ni prebudilo le njihovega sluha in vida, pač pa tudi okus. Iz kuhinje je prišla kava. Ob lončku dišečega napitka so se poslovili in že snovali novo srečanje prihodnji teden.