Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

FOTO: Dobrodelna dražba Rdečega križa Novo mesto je uspela

Piše: OZRK Novo mesto, Barbara Ozimek

Čas objave:
06.12.2019 08:18

V vseh dvajsetih letih je Območno združenje RKS Novo mesto iz sredstev Sklada za pomoč ljudem v stiski razdelilo 46.738 paketov s hrano, 2023 finančnih pomoči, 2330 bonov za šolske potrebščine, 348 štipendij, v skupni vrednosti 1.428.500 eevrov. Petim družinam so zgradili hiše, sedmim družinam obnovili hiše in jih usposobili za dostojno bivanje, šestim prekrili strehe, štirim invalidnim osebam postavili dvigala, štirim otrokom omogočili dodatna zdravljenja in dvema invalidoma nabavili skuterje ter trem socialno šibkim družinam avtomobile.

5 - Ljudmila Kastelec iz Krke licitirala za štiri slike, foto B. Pucelj.jpg
Ljudmila Kastelec iz Krke licitirala za štiri slike
Foto: B.Pucelj

Pokrovitelj Sklada za pomoč ljudem v stiski je vseh 20 let Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto, ki z znatnim vsakoletnim prispevkom v sklad in sodelovanjem v vseh humanitarnih akcijah za posameznike, izkazuje največjo družbeno odgovornost v našem prostoru.

2 - Razstavljene slike v galeriji Kocka, foto B. Pucelj.jpg
Razstavljene slike v galeriji Kocka
Foto: B.Pucelj

V okviru obeležitve 20-letnice Sklada za pomoč ljudem v stiski so pripravili več prireditev pod naslovom Nisi sam. Letošnja zadnja je bila dobrodelna dražba umetniških del, v sredo, 4. decembra, v KCJT Art Cafe.

9 - Najvišjo ceno je dosegel Lamut, foto B. Pucelj.jpg
Najvišjo ceno je dosegel Lamut
Foto: B.Pucelj

Za dražbo  je sedem umetnikov podarilo svoje slike: Alojz Konec, Jože Kumer, Jože Marinč, Jožica Medle, Andreja Schwenner, Janko Orač in Igor Obradinović. Tri slike sta podarila dva donatorja, avtorji del so: Wang Huiqin, Jože Kumer in Vladimir Lamut.

4 - Nik Škrlec v akciji, foto B. Pucelj.jpg
Nik Škrlec v akciji
Foto: B.Pucelj

Dražbo je popestril s svojim nastopom gledališki igralec Nik Škrlec. Za vinarske užitke je poskrbela Klet Zajc, za kulinarične pa gostilna Jakše, oba dobrodelno. 
Zbrane je nagovorila predsednica OZ RKS Novo mesto Vesna Dular in povedala, da z dražbo želijo napolniti vrečo sklada, iz katere celo leto zagotavljajo različne vrste pomoči. Predsednica Sklada za pomoč ljudem v stiski Jelka Anžlin pa se je zahvalila vsem, ki so prispevali, da je dogodek uspel, še posebej pa donatorjem za slike ter podelila posebno priznanje za prostovoljno delo ob praznovanju obletnice sklada Nuši Rustja.

9a - Jelka An┼żin, predsednica sklada v zaklju─Źnem nagovoru, foto B. Pucelj.jpg
Predsednica sklada v zaključnem nagovoru Jelka Anžlin
Foto: B.Pucelj

Umetniška dela je odkupilo podjetje Krka, d.d. in posamezniki, ki so izkazali poseben dobrodelni čut. Zbrana sredstva 9550 evrov od dražbe umetniških slik in 422 evrov donacij, skupaj 9972 evrov, bo namenjenih plačilu položnic za najnujnejše življenjske stroške, ki jih razdelimo vsako leto v znesku 20.000 evrov približno 200 družinam za pomoč pri kritju položnic. V tem času je predvsem veliko prošenj za kritje stroška kurjave, kot je naslednja. Gospa ima 56 let, ima dva poklica, zadnja leta je delala kot socialna oskrbovalka v domu starejših občanov, od decembra 2018 pa je zaradi bolezni brezposelna. Živi v podnajemniškem stanovanju, prosi, da ji pomagajo pri plačilu kurjave. Z denarno pomočjo si je ne more privarčevati, ker ima visoke stroške najemnine, ji za hrano ostane bore malo. Takih zgodb je veliko. Z zbranimi sredstvi bodo nekoliko lažje. 

3 - Nagovor predsednice OZRKS NM, Vesne Dular, 1 foto B. Pucelj.jpg
Nagovor predsednice OZRKS NM Vesne Dular
Foto: B.Pucelj