Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Žužemberk

FOTO: Družini Konček in Lavrič zmagovalki 11. izbora šmarnice

Piše: S. M.

Čas objave:
14.04.2019 09:37

Turistično društvo Suha krajina je v grajski kleti žužemberškega gradu v petek pripravilo že enajsti izbor najboljšega pridelovalca šmarnice.Organizator je izmed 141 prinesenih vzorcev izbral najboljše pridelovalce te nedvomno, vse bolj popularne, žlahtne in zdrave kapljice. Šmarnico so v Žužemberk prinesli iz širše Dolenjske, tako rekoč tudi iz cele Slovenije, najdlje celo iz Slovenskih goric in Maribora.

V kulturnem delu programa so se predstavile pevke Turističnega društva Suha krajina, vokalna pevska skupina Kapniki in Krvavški planšarji, številne zbrane pa so nagovorili predsednik TD Suha krajina Vlado Kostevc, župan Jože Papež in predsednik ocenjevalne komisije Ludvik Legan.

ŽUPAN JOŽE PAPEŽ.jpg
Županu Jožetu Papež je pripadla tudi čast, da je podelil priznanje šampiona.
S. M.

Prisegajoč na zdravilnost te pijače, je svoje videnje dodal tudi dr. Jernej Iskra, ki je samorodno vinsko trto predstavil predvsem s kemijske plati. Po besedah predsednika ocenjevalne komisije Legana je tokrat komisija zaradi napak izločila osem vzorcev in predlagala, da vinogradniki večkrat na pokušino v klet povabijo prijatelje, saj so le ti najboljši sodniki in okuševalci.

FRANC KONČEK IN....jpg
Franc Konček iz Dobindola skupaj z družino, organizatorji in podeljevalci medalj.
S. M.

Kljub zahtevnemu letniku so vinogradniki za vzorce prejeli enajst pohval, 46 bronastih, 49 srebrnih in 25 zlatih medalj. Prvič so organizatorji podelili kar dva šampiona. Najboljšo šmarnico sta pridelali družina Lavrič iz Straške gore in družina Konček iz gore Lubanc. »Naš vinograd ima še okoli 400 trt šmarnice,« pove sogovornik Franc Konček, ki je dopolnil šampionsko zbirko iz leta 2014, ko je bil najboljši. Tokrat je družina Konček zmagala s polsladko šmarnico »Tino«. Franc prisega na kletarjenje, ki je najpomembnejše opravilo pri delu v vinski gorici Lubanc, kjer mu pomagajo po svojih močeh vsi člani družine. Družine Lavrič na podelitvi v gradu žal ni bilo.