kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Žužemberk

FOTO: Enkratna razstava dobrot

Piše: Radio Krka

Čas objave:
09.02.2013 18:05

V Suhi krajini je kar nekaj društev, ki delujejo povezovalno in so aktivni na številnih področjih. Med aktivnejšimi društvi sodi tudi Društvo kmečkih žena Suha krajina Žužemberk, ki združuje okoli 75 članic iz Žužemberka, Dvora in bližnje okolice, ajdovške planote.

Članice so danes skupaj s čebelarskim in vinogradniškim društvom v Žužemberku odprle tradicionalno, že 17. razstavo suhokranjskih dobrot.  Kot je povedala predsednica in gonilna sila enega od dejavnejših društev v kraju Slavka Legan članice popestrijo marsikatero prireditev, si vzamejo čas za ekskurzije, organizirajo različne tečaje in hkrati oživljajo bogato kulinarično dediščino in običaje ter vsako leto ob kulturnem prazniku pripravijo tradicionalno razstavo pekovskih in krušnih dobrot.

Seveda so se mize v lovski sobani šibile tudi pod težo različnih ročnih del in obrti, medu, pridelanih suhokranjskih vin ter izdelkov najmlajših, otrok iz žužemberškega vrtca. Številne zbrane sta med drugim pozdravila tudi župan Občine Žužemberk Franc Škufca in direktor Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Igor Hrovatič ter kmečkim ženam za njihovo prizadevnost in trud izrekla veliko pohvalnih, pa tudi spodbudnih besed. Množica obiskovalcev tudi tokrat z videnim in tudi pokušanim ni ostala razočarana. Med ogledom, pa tudi degustaciji posameznih pekovskih dobrot in vin je bilo slišati: "Dobro, okusno, lepo, čudovito in enkratno!" Kulturni program so pripravili žužemberški osnovnošolci, moški pevski zbor Žužemberk pod vodstvom Nine Zajec in pevska skupina Žitni klas pod vodstvom Slavke Hrovat. Z vezno besedo je prireditev obogatila članica društva Lilijana Hrovat. Razstava bo odprta vse do ponedeljka do15. ure.