Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Črnomelj

FOTO: Festival Jurjevanje oživel Jurjevanjsko drago

Piše: RIC Bela Krajina/U.F.

Čas objave:
21.06.2019 05:08

V Črnomlju, v slovenski prostolnici folklore, poteka te dni že 56. Jurjevanje v Beli krajini. S prvim poletnim dnem, torej danes, bo znova oživela tudi Jurjevanjska draga, kjer se bo zgodil folklorni svet v malem in kjer poteka letošnji osrednji program festivala, katerega rdeča nit bodo folklorni plesi, ljudske pesmi in folklorne noše.

IMG_2642.jpg
Festival Jurjevanje oživel Jurjevanjsko drago
Foto: Uroš Raztresen

Jurjevanje je najstarejši folklorni festival v Sloveniji, ki temelji na ljudskem folklornem izročilu, tako Bele krajine kot ostalih regij Slovenije in tudi tujine.Tako bo že ob 17. uri v Jurjevanjski dragi slišati otroški smeh in petje, saj bodo nastopile otroške folklorne skupine OFS OŠ Mirana Jarca, OFS KUD Sevdah - Črnomelj, O&MFS KUD Oton Župančič Vinica, OFS Dragatuš in OFS Vrtec Semič.Sledil bo nastop Tamburaškega orkestra KUD Oton Župančič Vinica.

IMG_2553.jpg
Festival Jurjevanje oživel Jurjevanjsko drago
Foto: Uroš Raztresen

S tretjim dnem festivala organizatorji tudi uradno in slavnostno odpirajo že 56. Jurjevanje. Častni govor bo držal župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek. Ob osrednji prireditvi ob dnevu državnosti bo nastopila še KUD Godba Črnomelj.

IMG_2626.jpg
Festival Jurjevanje oživel Jurjevanjsko drago
Foto: Uroš Raztresen

Vrhunec večera bo predstavitev in nastop belokranjskih folklornih skupin FS Zeleni Jurij Črnomelj, FS KUD Božo Račič Adlešiči in FS KUD Oton Župančič Vinica. Nastopila bo tudi FS KUD Sevdah Ljubljana - enota Črnomelj. Iz tujine v goste prihajata folklorni skupini De Krekkel iz Nizozemske in aktraktivni Folklorni ansambel Sveti Đorđe iz Beograda, Srbije.
Letos je na Jurjevanju poskrbljeno tudi za zabavo pozno v noč, saj bo obiskovalce na plesni podij zvabila Tanja Žagar, vodilna pevka slovenske zabavne glasbe,in popularni Tamburaški sastav Mejaši iz Hrvaške.

Prva dva dneva sta sicer obiskovalcem festivala postregla z različnimi kulturnimi dogodki. V sredo so organizatorji predstavili knjižico Zelišča v kulinariki ter odprli kiparski razstavi Linija Boštjana Kavčiča in Pravljice v glini Vesne Taušanović, likovno razstavo in fotografsko razstavo o arhitekturi Bele krajine. Razstave so na voljo na ogled v starem mestnem jedru Črnomlja v času festivala. Obiskovalci so si ogledali še filmsko projekcijo Praznovanje pomladi ob 100-letnici rojstva Franceta Štiglica in prisluhnili pogovoru z Zvezdano Mlakar.

IMG_2769.jpg
Festival Jurjevanje oživel Jurjevanjsko drago
Foto: Uroš Raztresen

V četrtek je sledilo predavanje "Ljudska noša, narodna noša ali folklorni kostum?" v Spominski hiši Otona Župančiča na Vinici, otvoritev razstave "Vinceremo – Videt čemo, Okupacijske meje v Beli krajini 1941– 45", ki je v MMZ Črnomelj na voljo na ogled do 19. julija, in koncert Anike Horvat, na katerem so celoten izkupiček od prodanih vstopnic namenili prizadetim v neurju s točo v Poljanski dolini ob Kolpi.

Anika Horvat
Anika Horvat
Uroš Raztresen
Vabljeni v Jurjevanjsko drago, naj se vam oči spočijejo ob lepoti belokranjskih noš in naj vam srce zaigra ob zvoku tamburic v družbi prijateljev! 

IMG_2779.jpg
Festival Jurjevanje oživel Jurjevanjsko drago
Foto: Uroš Raztresen