atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

FOTO: Gimnazijki zmagali z videoesejem

Piše: N. M. B.

Čas objave:
31.10.2018 09:39

Na Univerzi IULM v Milanu je 18. in 19. oktobra potekala zaključna konferenca mednarodnega projekta Poučevanje evropske zgodovine s filmom, ki je potekal pod okriljem filmsko-vzgojnega Zavoda za uveljavljanje vizualne kulture Vizo in v partnerstvu še s petimi strokovnimi partnerji iz Italije, Irske, Bolgarije in Romunije.

Dijakinji z Gimnazije Novo mesto Nejka Guček in Anamarija Gole sta z videoesejem Your name zmagali na mednarodnem izboru, saj sta prejeli največ glasov. Njihov mentor je bil Matjaž Štih. V mednarodni izbor se je z Gimnazije Novo mesto uvrstil še videoesej One new follover, ki so ga izdelale dijakinje Tanja Topić, Tinkara Moretti in Eva Lukšič. Z mentorico Nevenko Malnarič Brulc so se udeležile zaključne konference projekta in strokovne ekskurzije v Milanu.

FOTO2_Gole_Stih_Gucek.jpg
Anamarija Gole, Matjaž Štih (prof. zgod., Gimnazija Novo mesto), Nejka Guček Cvelbar
Gimnazija Novo mesto

V okviru projekta Poučevanje evropske zgodovine s filmom so si dijaki različnih razredov preteklem šolskem letu najprej ogledali filme Savlov sin, Oliver Twist, Dva dneva, ena noč in Na svoji zemlji ter pri pouku zgodovine in sociologije analizirali ogledane filme. V mesecu aprilu so dijaki samostojno izdelali 10 videoesejev, ki smo jih poslali na nacionalni izbor. 1. mesto je zasedel videoesej One new follover, na 2. mesto se je uvrstil videoesej Your name, žirija pa je izpostavila še videoesej Hope was the one, ki so ga izdelale dijakinje Lana Jeglič, Tjaša Luzar in Ana Kastrevc. Zasedle so 5. mesto, njihov mentor je bil Matjaž Štih.

Anamarija Gole in Neja Guček .jpg
Anamarija Gole in Neja Guček
Gimnazija Novo mesto

Oba prvouvrščena videoeseja sta se uvrstila v mednarodni izbor. Spletno glasovanje je potekalo oktobra. Avtorici prvouvrščenega videoeseja Your name sta prejeli prek 7000 glasov.
Nagrajenima dijakinjama Nejki Guček in Anamariji Gole je 25. 10. 2018 diplomo izročil direktor in programski vodja Zavoda za vizualno kulturo Vizo Rok Govednik.