Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Novice Sevnica

FOTO: Grajsko lutkovno gledališče Sevnica med tržaškimi Slovenci

Piše: GLG Sevnica

Čas objave:
12.11.2018 17:29

Na povabilo slovenskega dramskega društva SDD Jaka Štoka iz Proseka pri Trstu, so zaigrali otrokom iz več slovenskih šol in vrtcev lutkovno uspešnico Trije prašički v sklopu prireditev ob večdnevnem praznovanju Sv. Martina.

Navdušeni otroci in šolarji so kar dvakrat napolnili veliko dvorano Slovenskega kulturnega doma v Proseku, kjer se dogaja večina prireditev bogatega kulturnega programa naših rojakov iz okolice Trsta.  Kot so ob tem poudarili gledališčniki, redko doživijo ob koncu predstave takšno navdušenje in aplavz publike, kot so ga tokrat. To je zanesljiv pokazatelj poznavanja lutkovne in gledališke kulture gledalcev, ki imajo verjetno že od malih nog priložnost doživeti in spoznavati kvaliteto teatra, predvsem po zaslugi njihovega kulturnega dramskega društva, ki nosi ime po tržaškem gledališkem igralcu, režiserju, založniku in pisatelju Jaki Štoka. Po predstavah so otrokom predstavili od blizu še naše prašičke, Papija, Čičija in Čunkota, ki so ugnali požrešnega Volka in srečno živeli v svoji hišici do konca svojih dni.

Mesto Prosek je rojstni kraj priljubljenega italijanskega penečega vina Prosecco, po katerem nosi vino tudi ime. Vendar so sosednji podjetni vinarji prestavili njegovo zgodbo bolj proti zahodu.  Domačini ponovno oživljajo po izvirnem prastarem postopku pridelano mlado iskrivo peneče vino iz sorte grozdja glera iz okoliških vinogradov, kot Prosekar. Martinovanje, ki ima tudi zaradi njihove vinske tradicije status velikega krajevnega praznika, se je začelo s slavnostnim odprtjem prve steklenice letošnjega  Prosekarja v Društveni gostilni , že v četrtek, 7. novembra in s pestrim programom traja več dni, tudi s tekmovanjem vinogradnikov za nagrade najboljših vin.