bergant Svet24.si

Igor E. Bergant: "Šport ni najpomembnejši vidik ...

jamonavti01 Svet24.si

Tuji astronavti v Divaški jami preživeli šest ...

tarot Dobra karma

Tarot napoved in nasvet za čas od 20. do 26. ...

Festival že tradicionalno gosti Zemono Svet24.si

Kdo so sodobni slovenski graščaki in kako ...

colja1 Odkrito.si

Ženske, pogovarjajmo se o spolnosti!

groselj spela Njena.si

Spela Grošelj presenetila s kratkimi lasmi

deja3 Njena.si

Kmetica Deja danes neprepoznavna!

Novice Krško

FOTO: Gremo skupaj peš – otroci in starši

Piše: Občina Krško

Čas objave:
19.09.2019 12:01

V okviru aktivnosti Evropskega tedna mobilnosti, ki v tem tednu poteka pod geslom Gremo peš, so se učenke in učenci osnovnih šol Jurija Dalmatina Krško, XIV. divizije Senovo in Adama Bohoriča Brestanica včeraj popoldne skupaj s starši in drugimi krajani podali na pohod do tunela v Brestanici, skozi katerega je že vse od leta 2016 urejena peš oz. kolesarska pot.

Učenke in učenci z OŠ Jurija Dalmatina Krško so se pod vodstvom Antona Zakška na pohod izpred šole podali proti Sremiču do cerkve sv. Mohorja, kjer so pričakali osnovnošolce z OŠ XIV. divizije Senovo pod vodstvom Antonije Zakšek, ki so do Brestanice prikolesarili, potem pa se po Rudijevi poti podali do Mohorja. Pot so skupaj nadaljevali do gasilskega doma v Brestanici oz. do tunela, kjer so jih pričakali osnovnošolci z OŠ Adama Bohoriča Brestanica pod vodstvom Natalije Rovan, ki so izpred šole krenili do gradu Rajhenburg in pot nadaljevali do tunela.
Oba tunela, tako krajši 55-metrski kot daljši 521-metrski, sta bila zgrajena leta 1920 za transport premoga po ozkotirni progi iz Rudnika Senovo do železniške postaje v Brestanici, takratnem Rajhenburgu. Prvi vlak je skozenj zapeljal leta 1921. Leta 2016 je Občina Krško skozi tunel nekdanje železnice uredila kolesarsko pot.
Da se je okoli 50 pohodnikov dobro okrepčalo, sta poskrbela Turistično društvo Brestanica in Hostel Primoža Kozmusa iz Brestanice.