900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Dolenjske Toplice

FOTO: Izraelski simfoniki v Dolenjskih Toplicah

Piše: M.K.

Čas objave:
06.07.2018 10:08

V Veliki dvorani KKC Dolenjske Toplice je sinoči potekal koncert mladinskega simfoničnega orkestra iz izraelskega Raanane.

Mladinski simfonični orkester iz Raanane (RYO), ki ga vodi dirigent Guy Porat, združuje 70 mladih glasbenikov, gojencev Konservatorija v Raanani v Izraelu. Številni izmed njih so nagrajenci nacionalnih in mednarodnih tekmovanj ter prejemniki prestižnih štipendij AIFC. Veliko jih sodeluje z Mlado izraelsko filharmonijo, mnogi so tudi člani Orkestra Zahodno-vzhodni divan, ki ga vodi Daniel Barenboim.

Orkester Konservatorija v Raanani izvaja dela klasičnega repertoarja in vsako leto naštudira tri do štiri programe. Dejavnost korpusa temelji na sistematični vzgoji (priprava partov, skupinska igra, sekcijsko delo, umetniško podajanje); mladi z osebnim glasbeniškim razvojem prehajajo z ene orkestrske pozicije na drugo, pridobivajo znanje in izkušnje. Učinkovitost in umetniška plodovitost takšnega sistema se potrjuje na številnih nastopih orkestra po Izraelu in na gostovanjih po evropskih državah (med drugim po Franciji in Italiji).

Med mednarodno uveljavljenimi dirigenti, s katerimi je orkester sodeloval doslej, so Jonathan Schiffman (ZDA / Francija), Dmitry Yablonski (ZDA / Izrael) in Aleksej Šacki (Rusija).